Пътната обстановка остава най-тежка в областите Раград и Шумен 18.01 | 22:01

С ниските температури ще стане по-лошо по пътищата, предупреждават от АПИ

От iNews.bg

Заради продължаващите снеговалежи пътната обстановка в страната остава най-тежка в Североизточна България, особено в областите Разград и Шумен. Това съобщи шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Лазар Лазаров.

"В момента проходите са почистени след големия сняг, а основните са отворени за движение. Автомобили се пропускат без никакви проблеми и към транзитните коридори. Положението по ГКПП вече е нормало", каза Лазаров пред БНР.

"Най-тежко е положението в Североизточна България и по-точно в областите Разград и Шумен. Там голяма част от третокласната пътна мрежа остава затворена за движение за товарни автомобили, като част от нея е затворена и за леки автомобили. Има контролиран достъп на движение в основните направления от Шумен към Силистра и от Разград към Русе. Трафикът се регулира, автомобилите се пропускат на порции, тъй като видимостта е ограничена, а вятърът не е утихнал, което създава предпоставки за снегонавявания", описа обстановката инж. Лазаров.

Според него проблемът в момента не е толкова снега, колкото силният вятър, който вее "горе в откритите пространства на Добруджа, където създава големите проблеми със снегонасяванията. След снегопочистването, целият сняг, който се изтиква настрани, създава предпоставки отново да се натрупа на пътното платно. Това е големият проблем. Затова се използват тежки ротарни снегорини, които изхвърлят надалече снега, за да може да се разпределя по-равномерно", обясни той.

На територията на страната продължават да работят над 2 000 неспециализирани автомобили като снегорини, товарачи и тежка механизация, които разчистват пътищата. "Там, където те са отворени, в момента разширяваме пътното платно, тъй като очакваме много ниски температури. Тези валове, които се образуват отстрани, когато замръзнат, снегът става много по-труден за обработката. Затова следващото предизвикателство, което очакваме на места, са ниските температури, които ще достигнат от минус 20 до минус 25 градуса, което ще постави други проблеми пред водачите", предупреди началникът на АПИ.

Лазаров апелира към всички водачи на превозни средства да спазват наложените забрани и да карат с повишено внимание, пълни резервоари и заредени батерии на телефоните си. При проблем хората да се обаждат на телефона в Ситуационния център към АПИ (0 700 130 20), който има връзка и с Горещия телефон 112, както и за услугите, които предлага мобилното приложение на АПИ Лима (Lima).

 

 

Водещи

Най-четени