Р. Гечев: Удължаване концесията на "Летище София" с 99 години е подарък за концесионера 06.04 | 13:16

Офшорните зони са „законна форма за неплащане на данъци“, смята зам-шефът на парламентарната комисия по бюджет и финанси

От iNews.bg

В интервю за БНР Румен Гечев от БСП Лява България нарече намерението на правителството срокът на концесията на "Летище София" да се удължи на 99 години като "изумителен подход". Той го окачестви още като "подарък".

По думите му няма друго обяснение, освен че "може би някой иска да прибере по-голяма комисионна от  удължаването на срока. "Това противоречи на икономическата логика", категоричен бе Гечев и препоръча да се направи от сравнителен анализ на европейската практика за какъв срок се дават на концесия летищата в Европа. Според него, ако правителството потвърди това си решение, то е на тънката червена линия да направи  подарък на летището на бъдещия концесионер.

По-голямата част от чуждите инвестиции в България са влезли през офшорни сметки. Според него въпрос номер едно е защо съществуват офшорните зони – исторически отпреди средните векове. Отговорът, по думите му е: "За да могат престъпници, политици и други гешефтари да си крият парите в законово създадените райски кътчета по света. Ние, така наречените обикновени хора да си плащаме данъците, а тарикатите да си препират парите", коментира заместник-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

"Още в самото начало на приватизацията в България трябваше да се забранят инвестициите от офшорни зони, тъй като рискът е много голям и сега се оказва, че не знаем кой е собственик на българската икономика", смята икономистът.

"В следприватизационния контрол нещата са трагични", подчерта той. "Институциите позволиха 25 години активите на българите да бъдат заграбени от шепа хора и нашите деца и внуци ще слугуват на шепа разбойници. Не изключвам нито една партия. Когато става дума за престъпление, няма партии. В програмата на нито една партия няма такива разбойнически намерения", допълни Гечев.

Той  нарече офшорните зони "законна форма за неплащане на данъци". Според него решението е просто: "Ако светът е честен, да бъдат така добри политиците от ЕС, САЩ и ООН просто да ги забранят...  Да излязат политиците и да кажат на хората защо толерират неплащането на данъци."

По думите му информации като "Панамагейт"са стъпка в правилната посока да се разгради тази система, но средноинтелигентният човек вижда ясно, че информацията е подхвърлена - липсват политически лидери на Запада, което води до внушението, че източните политици са по-податливи на престъпления", каза още Гечев.

Що се отнася до данъчната полиция и намерението тя да бъде въоръжена, той Гечев смята: "Данъчен инспектор да тича с оръжие след данъчно задължени лица не е сериозно. Данъчните измами се хващат лесно на обикновен компютър".

 

 

Най-четени