Р.Плевнелиев: Децентрализацията на институциите е положителен процес 03.05 | 19:30

Трябва да се изграждат и високо технологични паркове в страната, смята държавният глава

От Ивелина Георгиева

Децентрализацията на държавните институции е положителен процес и той трябва да бъде много добре обоснован и интегриран в държавната стратегия, включително и за стимулиране на икономиката и новата индустриална политика. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на първото заседание на Съвета за икономическо развитие и социални политики, на което присъстваха министри, индустриалци, синдикати, експерти и др. Според държавния глава вече е време да се погледне извън магистралите и по тяхното протежение да се строят индустриални зони, обособени в клъстъри.

Клъстърите ще ни помогнат да сме по-конкурентноспособни и да съберем фабрики, институции, университети, изследователски центрове и други на едно място, за да могат по-ефективно да работят заедно, смята Плевнелиев.

"Добре е Държавната агенция по безопасност на храните да бъде в Русе, Варна или Добрич, където ще е по-близо до фабриките и до местата, където искаме да развиваме този сектор", коментира той. Според него е съвсем нормално специализираните държавни агенции, свързани с туризма да бъдат там, където е развит секторът, а агенциите, свързани с информационните и телекомуникационните технологии да останат в София.

Като конкретни цели Плевнелиев посочи определянето на водещите клъстъри и техните политики, които да залегнат в стратегията за развитие "България 2020", формулирането на решения за активна държавна политика, с която да се привличат инвестиции.

Президентът е на мнение, че трябва да бъдат подложени на обсъждане, както и да се потвърдят приоритетите на икономическата политика на "България 2020". За целта трябва да се изработи нова индустриална стратегия с фокус 7-те индустриални клъстъра на България. Тези клъстъри са земеделие и производство на храни, човешко здраве, транспорт и логистика, машиностроене, информационни и комуникационни технологии, аутсорсинг, химическа промишленост, електроника и електротехника.

"Ако искаме да имаме клъстъри, ако искаме да имаме фокус, ако искаме в нещо да сме добри и да успяваме, са необходими целенасочени усилия и политики. Трябва те да бъдат "облечени” и да намерят своето решение в "България 2020”, каза още Плевнелиев.

Той даде пример, с поредната фабрика на BMW за така наречените коли на бъдещето, която най-вероятно ще се изгради в Словакия. Росен Плевнелиев похвали Словакия и заяви, че тя целенасочено се развива като център на автомобилостроенето в Европа през последните 15 години. Ако ние искаме да бъдем център на нещо, е крайно време да проведем целенасочена държавна политика. Ако искаме да развиваме клъстъра земеделие и производство на храни, трябва да водим целенасочена политика така, че фабриките, индустриалните зони, университетите, които произвеждат кадрите да се съберат на едно място, за да може да работят по-ефективно заедно.

Трябва да работим за изграждане на икономическата стратегия "2020", да набележим приоритетни мерки и да изготвим позиция кой клъстър ние искаме да бъде европейски шампион. За всеки клъстър трябва да се сформира работна група, която да включва представители на бизнеса, на браншовите организации, на образователните и научни среди, изследователските центрове, представители на изпълнителната, местната власт и др., посочи президентът.

Всеки клъстър трябва да има своето местоположение и своя ръководен орган, който бързо да координира действията за по-голямата ефективност, конкурентност и др., добави още той.

Освен изграждането на индустриалните зони, трябва да се развият индустриите с висока добавена стойност и индустриите на бъдещето. Това може да стане чрез високо технологичните паркове, в които иновациите се срещат в индустриите на бъдещето и с индустриите на високата добавена стойност, заяви Плевнелиев.

"Аз съм убеден, че визията на "България 2020" ще предвиди поне 4-5 основни града от страната, в които да се създадат подобни високотехнологични центрове и паркове, в които ние да се фокусираме върху всички индустрии на бъдещето, каквито са човешкото здраве, фармацевтиката, информационните и телекомуникационните технологии, биотехнологията, нещата, които ще влязат в бизнеса и на база на тях ще строим фабрики", обясни държавният глава.

България трябва да се бори за всеки лев инвестиции, коментира Плевнелиев. По думите му спешно трябва да се създаде стандарт за привличане на инвестициите. С оперативните програми от 2014-2020 г. трябва да се заложи изграждането на индустриални зони, маркетинг на България като инвестиционна дестинация и изграждане на екипи на държавно и общинско ниво, за да може активно и целенасочено да се борим за инвестиции. Привличането на инвестиции трябва да стане стратегическа и национална цел, допълни президентът.

Спадът на инвестициите в световен план и липсата на конкурентоспособност налага воденето на по-гъвкава политика за привличането им. Затова трябва да имаме изграден национален инвестиционен план, в който инвеститорите да повярват и да дойдат да си оставят парите в България, обясни Плевнелиев.

До 2020 сме длъжни да постигнем 60% от благосъстоянието на глава от населението, спрямо средното за Европа, категоричен бе държавният глава. Той допълни, че Словакия успа да го постигне за 10 години, Естония и Словения също, така че и България е длъжна да постигне този стандарт.

Плевнелиев уточни, че всички съвети в Президентството до юни месец ще се занимават с "България 2020".

Водещи

Най-четени