Р. Плевнелиев: Зададохме нов тип политика 07.05 | 16:35

Президентската двойка Плевнелиев – Попова се отчете за 100-те дни управление

От Ивелина Георгиева

От началото на мандата си зададохме нов тип политика, която изключва бягането от отговорност. С тези думи държавният глава на България Росен Плевнелиев започна отчета за 100-те дни управление на двойката Росен Плевнелиев – Маргарита Попова. Той припомни, че двамата са дали 40 обещания и са посочили 10 приоритета в дейността си. Пет от обещанията вече били изпълнени, а много други били в процес на изпълнение. Кои са те може да се види на сайта на президентската институция, посочи Плевнелиев.

Искам гражданите да припознаят институцията като своя, затова отворихме вратите на Президентството, заяви президентът. Той увери, че не само в досегашните 100 дни, но и занапред щял да продължи да се води от духа на Конституцията на страната и щял да продължи да отстоява независимостта и неутралността на Президентството. Той каза още, че ще интегрира президентските си тези и няма да разделя и да пречи, а ще търси консенсус по националните приоритети.

"Искам политиците да влизат с доверие в президентската институция, те трябва да могат да излагат своите тези тук, защото ще бъдат чути и отговорно ще търсим решение за ключови въпроси за нацията", коментира държавният глава. "За мен не е важно да влизам в партийни битки, да обигравам ситуации, както и да бъда коментатор", добави той.

100 дни управление не са нито малко, нито много, смята Плевнелиев. За този период президентската двойка успяла да сформира своя екип и да изготви приоритетите си, по които да работи. Тези приоритети трябвало да намерят своето място за развитие в националната програма "България 2020". Тя се подготвя в момента и президентството има намерение да изиграе активна роля в нея.

Плевнелиев определи като много успешна инициативата за месец на политическите консултации и посочи, че тя щяла да бъде продължена, като всяка година ще се провежда в рамките на един месец. Президентът припомни, че в рамките на инициативата политическите партии поставиха приоритетите и тезите си, а там, където се е постигнал консенсус, са били представени на Народното събрание.

Първият под ръководството на Росен Плевнелиев Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) показал, че партиите успели да постъпят национално отговорно.

"Показаха, че можем да загърбим партийните си интереси и противоборства и да се обединим около важни за страната реформи. Беше постигнат изключителен успех на КСНС по отношение на реформата в сектор "Сигурност", заяви президентът.

За първи път от съществуването му КСНС имал вече разработени правила за работа и заседанията му щели да се случват редовно, както предвижда закона.

Президентската институция работела и за единна външна политика. Това означава институциите да координират всички свои действия по отношение на външната политика. Държавният глава заяви, че започват промени и в дипломатическата служба, като целта била да се изгради нов облик на българската дипломация.

За тези 100 дни управление на двойката Плевнелиев – Попова са проведени над 60 срещи с представители на над 20 държави. Сред тях са президенти, министър-председатели, министри, посланници. На 25 май предстои държавният глава да се срещне с италианския премиер Марио Монти.

По отношение на Българската армия президентът заяви, че има ясни цели и план за реформи, които се спазвали. Плевнелиев увери, че страната ни има пълната подкрепа на НАТО за реформите в Българската армия, това го е уверил лично генералния секретар на НАТО Андерс фон Расмусен.

През 2012 г. ще трябва да бъдат готови законите в сектор "Сигурност", както и отделните закони за НСО, НРС и военната информация. От институцията щели да работят за напредък по административната и водната реформа, спешната помощ, електронното здравеопазване и електронното правителство. Щели да бъдат стартирани и мащабни проекти за енергийна ефективност, проекти в сферата на иновациите, регионалното развитие и др.

Плевнелиев обеща да бъде и чест гост на различните региони в страната, за да вижди проблемите на хората там.

"България 2020 не е само един проект, по който ще усвоим едни 27 млрд. лева, тя е ултимативният план за развитие, който изисква национално развитие. Тя трябва да се изпълнява и да има резултати по нея", коментира държавният глава. Той добави, че това щяла да бъде най-важната инициатива, с която президентството щяло да се занимава.

По отношение на електронното правителство Плевнелиев смята, че с въвеждането му държавата ще покаже уважение към своите граждани.

"Нашето основно упражение е да върнем гражданите към институциите и електронното правителство ще постигне това", подчерта президентът. Той посочи, че е важно да има една институция, която да отговаря за електронното правителство и която да електронизира услугите. Според него за целта трябва да се създаде държавна агенция, а произволно Плевнелиев вече ѝ намери и име – Държавна информационна агенция.

Президентът определи, че тази агенция трябва да е с ясни източници на финансиране, с ясен план и структура. Според него, ако с електронното правителство се подходи по същия начин, както с магистралите, щели сме да постигнем голям успех.

Президентът обеща още да има дебат по темата за промени в изборния кодекс, защото самите политически партии настояват и очакват да има такъв.

Относно дейността на вицепрезидента Маргарита Попова отчета сочи, че има разгледани около 300 молби за помилване, от тях 276 са отказани, а с указ номер 30 от 27 април имаме вече и първият помилван български гражданин.

Вицепрезидентът Попова щял да наблегне на две основни инициативи през 2012 година. Първата е свързана с изработването на стратегия за промяна в Закона за българите, живеещи в чужбина. За целта в началото на ноември в Европейския парламент президентската институция организира среща с представители на българските общности в чужбина, за да се вземат предвид техните виждания за изготвянето на работеща стратегия, въз основа на която ще бъде изграден нов закон за сънародниците ни зад граница. Втората инициатива е насочена към отношението на държавата към младите хора и по-специално тези, които учат извън страната ни, но биха искали да се завърнат тук.

Ще работим с предствители на студентските сдружения, за да може да получат това, което искат, и да дадат това, което могат за своето отечество.

Президентът Росен Плевнелиев не пропусна и възможността да поздрави новия си френски колега Франсоа Оланд и посочи, че изборът му не поставя под въпрос овладяването на фискалната дисциплина в европейските държави.

Плевнелиев приветства още политическата воля за приемането на Закона за конфискацията на имуществото и подчерта, че тепърва той щял да се анализира, за да се убедим, че той наистина ще е работещ.

"За тези 5 години България си пожела и гласува за президент технократ, надпартиен, който винаги ще търси решение на националните приоритети, това е и моята философия", заяви в заключение Росен Плевнелиев.

Водещи

Най-четени