РБ: Деяния като тези SMS-и във ВСС трябва да се криминализират, внасяме поправки в НК 23.01 | 14:12

Ако съм част от този ВСС, бих си тръгнал веднага, заяви Зеленогорски

От iNews.bg

Казусът във ВСС е тежък и напрежението няма да се освободи с технически решения и разпечатки. Проблемът е кой е изпратил SMS-а. Трябва да се внесе промяна в закона и да се криминализират такива деяния. През лятото от РБ внесохме промени в Наказателния кодекс, които криминализираха подобни контакти между политици и магистрати – тогава те се видяха на обществото твърде драстични и имаше недоволство. Това пред Дарик радио Найден Зеленогорски, заместник-председател на "Движение България на гражданите" и съпредседател на Парламентарната група на Реформаторския блок. По думите му, сега тези промени се преглеждат отново от РБ и ще се внесат повторно, след като лятото бяха оттеглени поради публичното мнение, че са прекалено крайни.

Според него, сега ситуацията показва, че трябва да има твърди правила на комуникация между политици и магистрати. В нормалните държави такива хора не могат да седнат в ресторант и да си говорят - това е част от правилата. Правилата са гаранция, че няма да има натиск от политици към магистрати да се реши в определена посока важно дело например. Така гилдията ще бъде запазена от злонамерени действия на политици, обясни той и каза, че ако продължи да няма правила, няма да има и отговорност. Зеленогорски обясни, че не е проблем кметът на областен град например да се срещне с прокурора в зала в съдебната палата, за срещата да е информирана обществеността и да се обяви темата публично. "Например състоянието на базата на прокуратурата в този град, но да седнат да си пият питието заедно и да решават делото на брата на този политик не може да е приемливо", подчерта Зеленогорски, като се обяви час по-скоро за строг регламент на комуникацията между политици и магистрати, по който РБ работи. "ВСС се делегитимира в обществената подкрепа и като гражданин, ако съм част от този ВСС, бих си тръгнал веднага", каза той. Според него, това би било най-разумното решение за България.

"Във ВСС има достойни хора, но отборът не произвежда резултата, който обществото очаква", добави Зеленогорски и обясни, че ако всички решат да подадат оставки, тогава възниква нов казус, който може да се реши с избор на нов състав. В момента органът е разделен на две и с един глас повече или по-малко да се вземат решения по тежки въпроси, не е добре, посочи още той. Съпредседателят на РБ добави, че ВСС предстои да се раздели на две колегии, според конституционните изменения, като посочи като добро решение представляващият Съвета да се подпомага от двама представляващи двете камари в него. Надявам се до началото на февруари анексът към коалиционното споразумение с ГЕРБ да бъде факт, отговори той на въпрос за преговорите по анекса, като обясни, че документът цели темпо и периодична оценка на напредъка по десет важни приоритета в съдебната реформа, антикорупцията, енергетиката, здравеопазването, образованието, изборното законодателство и други ключови сфери.

Водещи

Най-четени