РБ: Строги санкции за шофиране в насрещното 18.09 | 12:35

"Магистралите се превърнаха в гробищни алеи", коментира Антони Тренчев

От iNews.bg

Предложението за промяна на Закона за движение по пътищата (ЗДвП), което внесохме заедно с колегата Настимир Ананиев в деловодството на парламента, е срещу карането в насрещното движение. То създава голяма опасност и съответно трябва да бъде санкционирано много по-остро от сега, каза депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев пред bTV.

Двамата предлагат сериозно увеличение на съществуващите досега наказания за престъпления на пътя, като се предвижда увеличаване на глобата до 3000 лв. и отнемане на шофьорската книжка за срок от 6 месеца за водачи на МПС, засечени да карат в насрещното движение.

Досега в ЗДвП се предвиждаше твърде малко административно наказание в размер от 20 до 150 лв. Създаването на обществена опасност трябва да се санкционира много сериозно. Глобите не винаги спират богатите и арогантни хора, които си позволяват да карат в насрещното, но за тях отнемането на книжката за 6 месеца може да има възпиращ ефект, допълни Антони Тренчев.

Депутатът призова към широк обществен дебат, на който да се обсъдят вече остарелите принципи на ЗДвП. Наказателният кодекс е създаден през 1968 г. В момента със затвор се наказват само резултатите от тези нарушения на правилата (смърт, телесна повреда, унищожаване на имущество), посочи Тренчев, като добави, че тази система е била работеща при малко автомобили и нисък трафик.

Този принцип, според нас, трябва да се промени и когато един водач застрашава безопасността на движението, той трябва да бъде сериозно санкциониран, както е в Гърция например, посочи още депутатът.

Водещи

Най-четени