РЗИ-Хасково: Заразяването на медиците с COVID-19 няма връзка с имунизацията 20.01 | 09:27

За оформянето на имунен отговор е необходимо технологично време

От iNews.bg

Двама здравни работници в Хасковско се заразиха с коронавирус дни след поставянето на първата доза от ваксината.

От РЗИ-Хасково уверяват, че заразяването няма връзка с имунизацията. Здравните експерти напомнят, че първата доза не ни осигурява имунитет.

Заболелите са санитарка от болницата в Харманли и лекар от Белодробната болница в Хасково. И двамата са проявили симптоми около 10 дни след първата доза от поставената ваксина.

"Бях един от първите ваксинирани. През това време си изпълнявахме задълженията с колегите, които се имунизирахме. Първите оплаквания на колегата, проявил симптоми бяха на около 10-я ден след поставяне на ваксината.

За оформянето на имунен отговор е необходимо технологично време, през което не сме защитени срещу вируса. Именно в този период и колегата ни се е заразила”, заяви в ефира на "Здравей, България” управителят на СБАЛПФЗ - Хасково д-р Веселин Калфов.

По думите му, състоянието на заразения медик е в добро състояние и е на домашно лечение. "До момента няма други оплаквания от колегите след поставянето на ваксината освен болка в областта на убождането”, допълни той. Санитарката от болницата в Харманли също е в задоволително състояние и си в на лечение вкъщи.

Водещи