РЗС настоява за Висш съдебен съвет без агенти на ДС 10.08 | 10:33

Доносник, получил облаги, няма качества за ВСС, казват от партията

От Деляна Петкова

Да бъдат предприети всички необходими законови действия за разкриване и обявяване на принадлежността към Държавна сигурност на всички кандидати за членове на новия Висш съдебен съвет (ВСС), настояват от "Ред, законност, справедливост". 

Това трябва да стане един месец преди изслушването им от правната комисия на Народното събрание, насрочено за 11 септември 2012 година, допълват от партията в съобщение. 

На процедурата за проверка на принадлежност към бившите служби за сигурност се подлагат всички кандидати за изборни длъжности - народни представители, кметовете и общинските съветници. По тази причина тя трябва да важи и за членовете на ВСС, категорични са от РЗС.

От партията планират консултации с ГЕРБ, за да бъде намерена възможност евентуалната принадлежност на кандидатите за членове на ВСС в ДС или разузнаването на Българската народна армия да бъде показана. 

"Наред с всички критерии, които бяха утвърдени за новите членове на ВСС, в това число безупречна репутация, платени данъци и доказан произход на доходите, би следвало да залегне и справка за принадлежност към ДС", се казва още в обръщението на РЗС и допълват:

"Няма как лице, което е било доносник и е получавало доходи и възможност за кариерно израстване посредством сътрудничество на ретроградните комунистически тайни служби, да притежава необходимите нравствени и морални качества за заемане на длъжност в най-висшия орган на съдебната власт на демократична България".

Водещи

Най-четени