РЗС погна социолозите 18.03 | 16:14

Партията внесе жалба до ЦИК за груби нарушения на Изборния кодекс от страна на „Медиана" и „Галъп интернешънъл“

От Ивелина Георгиева

Партия "Ред, законност и справедливост” внесе жалба до Централната избирателна комисия (ЦИК) във връзка с публикуване на социологически проучвания, представени в грубо нарушение на Изборния кодекс.

Днес в редица национални медии бяха представени данни от проучвания на общественото мнение, свързани с изборите на агенция "Медиана” и "Галъп интернешънъл".

В телевизионните участия на представителите на тези две социологическите агенции по никакъв начин не става ясно кой е възложителят на проучванията и източниците на финансиране, каквото е изискването на Изборния кодекс, съобщиха от партията.

Според РЗС това са преки нарушения на Изборния кодекс, в който изрично е указано, че от деня на указа на президента за насрочване на изборите до изборния ден включително всяко огласяване на такива данни трябва да съдържа информация за възложителя на проучваното, агенцията, която го е извършила, и източниците на финансирането му.

Тази информация трябва да се представи пълно и ясно, като в аудио-визуални материали по електронните медии трябва да се излъчи веднъж в началото и веднъж в края на предаването, а в печатен текст да заема не по-малко от 5% от общата площ на материала, на видно място и в обособено поле.

От РЗС припомнят, че избирателят трябва да знае кой поръчва допитването и сам да си прави изводи дали данните не обслужват някоя партия или лоби.

Според тях подобни предавания и публикации създават впечатлението, че тези две агенции крият възложителите си.

Това е не само формално нарушение на Закона, но и опорочаване на изборния процес още от стартирането му, смятат от РЗС.

От партията посочват, че са знаели, че определени поръчкови социолози ще се изкушат да нарушават правила системно и затова промени Изборния кодекс.

Първите две агенции вече щракнаха в капана, допълват още хората на Яне Янев.

От партията припомниха, че през 2009 г. двете социологически агенции не са предвещали изборните резултати правилно и част от прогнозите им не са се сбъднали.

Водещи

Най-четени