Работещите бедни са нараснали с 48 000 за година 01.07 | 15:01

С последното увеличение на минимланата заплата нетният й размер за първи път от много години е над прага на бедността, заяви експертът Мика Зайкова

От iNews.bg

380 лева става минималната работна заплата, но броят на хората в крайна бедност е нараснал с 48 хиляди. Това каза в интервю за агенция Фокус финансовият експерт Мика Зайкова по повод влизането в сила на новия размер на минималната работна заплата от 380 лв. По думите й увеличаването на минималния размер на заплатата ще обхване 248 хиляди души.

"Когато минималната заплата се увеличи на 1 януари от 340 на 360 лева, тогава хората, които получаваха минимално възнаграждение бяха 200 хиляди. Те са се увеличили с 48 хиляди души или 48 хиляди души са изпаднали в по-ниска категория и в крайна бедност”, коментира Зайкова. "Говоря за крайна бедност, защото до сега минималната работна заплата в нетния си размер беше по-ниска от прага на бедност”, уточни тя.

Зайкова обясни, че прагът на бедност за 2015 година е 286 лева, а нетният размер след облагането на минималната работна заплата до сега е бил 282 лева. "От много години насам с това увеличение нетният размер на минималната работна заплата е по-голям от прага на бедност с 14 лева, защото сега ще бъде 298 лева”, каза още Зайкова.

Водещи

Най-четени