Работещите кандидатстват за обучения от 15 октомври 08.10 | 12:38

50-60 хил. души могат да сее включат в новия прием по програмата "Аз мога повече"

От Ралица Стоянова

Приемът на документи по програмата "Аз мога повече" започва на 15 октомври, информират от Агенцията по заетостта.

50-60 хиляди души ще могат да се включат в обучение по професионална квалификация, дигитални компетентности и по чужд език. Тази година бюджетът на програмата се увеличава с 50 млн. лева.

Всеки, който работи на трудов договор или е самонаето лице, има право да подаде заявление в бюрото по труда по местоживеене или по месторабота за една от двете ключови компетентности: да получи ваучер за дигитална компетентност или да кандидатства за ваучер, с който да премине обучение от три нива по чужд език от минимум 300 часа в обучителна организация по свое желание. По програмата може да се кандидатства и за обучение по професионална квалификация.

Не се допускат обучения, свързани с обществена сигурност и безопасност, религия, селско, горско и рибно стопанство, и услуги за дома. От схемата не могат да се възползват заетите на служебно, трудово или приравнено на него правоотношение в органите на държавната администрация, администрацията на органите за местно самоуправление, съдебната система, системите за народната просвета, Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната, защото там има други програми, които финансират обучения.

Лица, които са ползвали възможностите за обучение по проекти и програми, финансирани от ОП "РЧР”, Програма ФАР, държавния бюджет или друг публичен източник, не могат да получат ваучер за същото обучение.

47 хиляди работещи са се включили досега в обучение по програмата "Аз мога повече". От възползвалите се от програмата заети 57% (около 30 хил. души) се обучават в курсове за чужди езици, като английският език се явява най-предпочитан за изучаване.

Водещи

Най-четени