Работещите най-често ходят на курсове по английски 25.09 | 16:51

47 хил. души са се включили в обучение по програмата "Аз мога повече"

От Ралица Стоянова

47 хиляди работещи са се включили досега в обучение по програмата "Аз мога повече", която е част от европейската Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съобщиха за Econ.bg от Агенцията по заетостта (АЗ).

От възползвалите се от програмата заети 57% (около 30 хил. души) се обучават в курсове за чужди езици, като английският език се явява най-предпочитан за изучаване. В курсове за повишаване на професионалната квалификация са включени 16 800 лица (36% от общия брой на раздадените ваучери).

Програмата "Аз мога повече" стартира миналата година на 15 октомври. По нея всеки работещ на трудов договор може  да получи ваучер за езиково или професионално обучение. Схемата се ръководи от Агенцията по заетостта и бюрата по труда.

Кандидатстването за втората сесия ще започне отново през октомври 2012 г., обясниха от Агенцията по заетостта. 

Гражданите, подали от първата сесия документи за кандидатстване, ще бъдат приоритетно уведомявани за възможността да си избират Доставчик за обучение. Валидността на ваучерите се удължава до 31 декември 2014 г. До същата дата е удължен срокът на самия проект.

Първоначалният бюджет на проекта "Аз мога повече” по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси” беше 50 млн. лв. В началото на септември парите по програмата бяха увеличени с още 50 млн. лв.

"На много хора са предоставени уведомления и те в момента търсят според своите желания и изисквания подходящ Доставчик на обучение", казаха от агенцията във връзка с въпросите за актуалните срокове по програмата.

Организацията на работа в бюрата по труда ще бъде направена така, че във възможно най-кратки срокове да бъдат оценявани документите и съответно уведомявани лицата, за да си търсят подходящ доставчик на обучение, обещаха от АЗ.

Водещи

Най-четени