Работници от "Емко" пред парламента, БСП им яха протеста 20.09 | 14:54

Хората се страхуват за работата си, левицата ще привиква министър

От iNews.bg

Работници от клоновете в Монтана и Трявна  на предприятието от военнопромишления комплекс "Емко" дойдоха на протест в София, за да покажат безпокойството си за работните си места. Директор на "Емко" - Монтана, Красимир Падарев, заяви пред журналисти, че "предприятието е в опасност, защото му се правят спънки и пречки и се нарушава законовият ред в държавата".

"Пращат се проверки - оправяме нещата, отново не ни връщат лиценза", каза Падарев. В завода в Монтана работят около 400 души, а в Трявна - 650.

"Заводът е бил на дъното никой не го е искала, а сега, когато той процъфтява искат да им вземат завода", коментира протестираща. Демонстрантите развяха лозунги: "Не ни изхвърляйте на улицата", "Искаме си завода" и "Спрете войната срещу нас", заяви служителка на завода.

Автобуси от цялата страната пристигнаха сутринта в центъра на столицата. Протестиращите настояват за спешни действия от страна на държавата. 

БСП веднага се възползва от оправданите тревоги на работниците и тяхното идване в столицата, за да се опита да яхне протеста им. Столетницата ще поиска изслушване на министъра на икономиката Емил Караниколов в парламентарната икономическа комисия по казуса с отнетия лиценз за търговия на предприятието от военнопромишления комплекс "Емко".

Това стана известно след среща на представители на парламентарната група и протестиращи работници пред Народното събрание. "Не взимаме страна но очакваме проблемът да се реши", заявиха икономисти от БСП.

"Искам да чуя, че не министърът е провокирал сериите тенденциозни проверки, а че те са били по закон. С радост бих научил защо министърът нареди "Кинтекс" да прекрати договора с нас", заяви пред медиите Славчо Димиев от "Емко".

Лицензът на компанията за търговия беше замразен през юли заради нарушения при складирането на боеприпаси. След това държавната фирма "Кинтекс" пък прехвърли договор на предприятието за износ за Индия за изпълнение на друг държавен завод - ВМЗ Сопот.

Стана ясно и че "Емко” вече има и нов управител, който е дългогодишен служител на завода. 

"Не е в компетенцията на министъра на икономиката самостоятелно да спре или да върне лиценза на фирмата”, се казва в становище на Министерството на икономиката.

Паралелно със замразяването на лиценза на компанията на собственика Емилиян Гебрев бяха повдигнати обвинения за участие в престъпна група покрай претенциите на Гебрев за собственост в друг военен завод - русенския "Дунарит". За да не послужи обвинението като повод за отнемане на лиценза на "Емко", Гебрев прехвърли управлението на дружеството на сина си Христо Гебрев, след което обаче и той беше обвинен.

По информация на в. "Сега" вече е поискано вписването на пореден нов управител - Марийка Радомирлиева - Букорт.

По-рано днес в телевизионно интервю главният секретар на МВР Младен Маринов обяви, че полицейската проверка в дружеството е констатирала нови нарушения. Очаква се Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет да обсъди евентуално връщане на лиценза след 25 септември, до когато проверяващите ще са готови със заключенията си дали нередностите са отстранени.

Маринов увери, че действията на държавата са в полза на работниците, чийто живот бил застрашен заради неправилното съхранение на боеприпасите.

Водещи

Най-четени