Работниците от „Автомагистрали-Черно море” блокираха пътя София - Варна 11.07 | 15:30

За около 10 минути движението е било преустановено

От iNews.bg

За около 10 минути по обед работниците от "Автомагистрали-Черно море” са блокирали главен път София - Варна при разклона за град Търговище, съобщава агенция "Фокус". Недоволството на хората е било свързано с изплащане на дължимите им пари. Те са настоявали да им бъдат дадени поне 80 процента от тях. Събралите се около 300 души са посочили, че ефективните протести ще продължат и следващата седмица, ако проблемът не бъде разрешен.

Мястото на гражданското неподчинение е било охранявано от полицейски екипи, които не са пречили на протестиращите. Водачите на автомобили търпеливо са изчакали работниците да изразят своето негодувание, въпреки образувалите се колони в трите лъча на кръстовището. Протестиращите са скандирали искаме си парите, развявайки националния трибагреник.

Това е второто за тази седмица гражданско неподчинения на работещите в "Автомагистрали- Черно море”. След протестът в понеделник пред Областната администрация в Шумен в сряда в дружеството бяха преведени около 600 000 лева, от които хората получиха априлските си заплати. 40 000 лв. са дадени за погасяване на банкови кредити на служителите, платени са и част от осигуровките, уточни синдикалният лидер Господин Янков.

Липсата на пари затруднява и строително-ремонтните дейности по автомагистрала "Хемус”, тъй като е необходимо закупуването на резервни части и гориво за машините, подчерта синдикалният лидер на "Автомагистрали- Черно море”. Той отново категорично заяви, че исканията на хората са само социални, опровергавайки слуховете за политическа насоченост на протеста.

Господин Янков припомни, че преди време от "Автомагистрали Черно море” са се ангажирали да завършат магистралата до края на годината, а пусковият период да бъде през февруари 2015 г.

"Това почти го бяхме постигнали, ако не ни бяха хванали с тези неплащания. Почвам да си задавам въпроса дали всичко това не е умишлено. Ако някой го е направил нарочно, значи му липсва държавническо мислене”, заяви Янков. В следобедните часове ще стане ясно дали гражданското неподчинение ще продължи и следващата седмица каквото предложение бе направено от работниците.

Водещи

Най-четени