Работниците от ОЦК „Кърджали“ пак протестират 28.03 | 09:18

Премиерът, който отиде на място при протестиращите, ги помоли за търпение

От Кремена Бедерева

Продължават протестите на работниците от ОЦК "Кърджали". Това каза през Агенция "Фокус” Иванка Караколева - председател на Регионалния съвет на КНСБ в Кърджали.

Протестите ще продължават, докато не се изплатят работните заплати. В 9.30 часа работниците ще блокират пътя между Кърджали и Хасково.

Караколева обясни, че не е чула обещание за изплащане на работните заплати. "Излязоха различни новини, г-жа Стоянова обещала - до петък. Официално никой не ни е казал, че днес ще се плащат работни заплати. Докато хората не се удовлетворят и не получат работни заплати, до тогава протестът ще продължава. Ние нямаме официален отговор от някого. Никой не е застанал пред работниците да каже – днес евентуално ще изплащат заплати”, заяви Караколева.

Тя обясни, че работници продължават да си подават молбите за напускане.

"Имат търпение хората, ще чакат. Търпението, обаче е на границата”, каза Караколева. По думите й при вчерашното посещение на премиера Бойко Борисов работниците са очаквали конкретни резултати.

"Понеже той им каза да се въоръжат с търпение, усетих, че тонусът, гардът им малко падна, но продължават. Те нямат друг избор”, коментира Караколева.

Тя заяви, че няма диалог с ръководството на ОЦК "Кърджали”. "Ръководството го няма от три седмици. Аз се опитвам да водя разговори, тя ги вика да разговарят по Скайп. Това е мода в Кърджали”, каза Караколева.

По думите й никой от ръководството не е дошъл да разговаря с работниците. Чакаме новини от София, евентуално, допълни Караколева.

iNews припомня, че премиерът Бойко Борисов се срещна с банките-кредитори на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали. Преди да замине за Кърджали, където се провеждаше протест на работниците заради неизплатените им заплати, банките са информирали премиера, че имат намерение да обявят ОЦК в състояние на несъстоятелност.

"Мисля, че ги убедих да не фалират предприятието, както и да намерим инструмент то да заработи и заплатите да бъдат платени", изтъкна министър-председателят. По думите му, сега се водят преговори за привличането на чуждестранен мениджър, който да поеме управлението на ОЦК Кърджали, между него, министър Делян Добрев и трите банки, отпуснали 160 млн.евро за инвестиции в завода.

Бойко Борисов увери стачкуващите, че виновните за докарването до това състояние на завода, както и за неизплатените заплати, ще бъдат наказани и преследвани от закона.

Десетки работници от Оловно-цинковия комбинат, собственост на Валентин Захариев, протестират вече от няколко дни в Кърджали заради неизплатените си заплати. Вече два дни протестиращите блокирват пътя между Кърджали и Хасково.

Те са категорични, че искат държавата да се намеси и да реши проблема, както се случи при стачките в "Горубсо-Мадан". В противен случай, може да се очаква, че ще блокират града.

 

Водещи

Най-четени