Работното време на кораб ще се отчита до 12 месеца 17.10 | 09:57

Договорено е заплащане на неизползваните почивки

От Филипа Тодева

Корабопритежателят ще може точно да отчита работното време за период до 12 месеца, а не само до шест месеца, както е предвидено в Кодекса на труда. Това е записано в промени в

Кодекса на търговското корабоплаване, внесени от Министерския съвет, които парламентът прие на първо четене, предаде БТА.

Постигната е договореност между представителите на работодателските организации и синдикатите относно възможността вместо с допълнителен отпуск, неизползваната част

от седмичните почивки да се компенсира с парично обезщетение, посочват от правителството и допълват, че реализиране на тази договореност би било възможно само ако бъде създадена изрична разпоредба на законово ниво.

Във връзка с прилагането на правилата на Международната конвенция за арест на кораби, законопроектът предвижда изменения и допълнения по отношение на арест на търговски кораб или товар като обезпечителна мярка. Въвеждат се изменения, целящи ясно разграничение между институциите "задържане на кораб", "забрана за отплаване на кораб" и "задържане на товар" и "арест на кораб".

Водещи

Най-четени