Работодатели в Италия превръщат родни имигранти в безправни роби 22.09 | 13:00

Български гроздоберачи живеели в палатки без топла вода и нормална тоалетна

От Христина Рафаилова

Работодатели в Италия превръщат родни имигранти в безправни роби. Нашенците са подписали договори, които обаче не се спазват.

Българите са отшили на гроздобер ай град Асти, в една от най-популярните със своите вина северна италианска област Пиемонте, информира БНР. 

Продукцията от този регион е световноизвестна, като годишно на пазара се  продават  – около 120 милиона бутилки.

Виното обаче явно се прави с робската пот на нашенците. Там има около 150 сезонни работници, като надницата им е по  5 евро на час за 10-15 работни дни.  Контрактите има обаче  са  двудневни и те са с местни кооперации. Те не осигуряват  подслон и храна за трудещите се. В случай на болен работник те предпочитали " да не намесват" здравните власти. 

Сънародниците ни живеели при първобитни условия. Те спели в  подобия на палатки, разполагат само с две химически тоалетни .За топла вода дори не смеели и да помислят. С големи лишения успяват да спестят около 300-400 евро и непрекъснато трябва да искат полагаемото им се от своите работодатели.

Кметът на селището Канели, край което бивакуват българските гроздоберачи – Марко Габузи – заяви, че трябва да се вземат съответните мерки, за да не се допускат подобни ситуации. Досега за експлоатация на имигрантски труд се славеше само Южна Италия.

Най-четени