Работодателите не искат висшисти 29.07 | 19:50

Шивачите и стругарите са сред най-търсените профили

От Теодора Кокаланова

Противно на нормалното все повече работодатели не търсят хора с висше образование, показват тенденциите за първите шест месеца на 2014 г. В Русе иманно висшистите най-трудно намират реализация. "Проблемът продължава се задълбочава", заяви директорът на Бюрото по труда Баки Солак. 

Според Солак това се дължи на диспропорции в образователната система. "Младежите се ориентират към образование за по-престижни професии и висшите училища от своя страна предлагат повече такива специалности. Трудовият пазар обаче няма нужда от чак такъв голям брой", отбеляза Солак.

В Русе бизнесът предпочита да наема основно хора с работнически професии. Профили като шивачи и стругари са сред най-търсените в дунавския град, предаде БТА. Наред с това традиционно през този сезон се търсят работещи в хотелиерството и ресторантьорството.

Най-много обявени свободни места за тази година е имало през май - над 700. Забелязва се тенденция за намаляване на безработица в община Русе - от 5,9% през януари, в края на юни тя е 4,4%. Регистрираните безработни към края шестмесечието са 3 576.

 

 

 

Водещи

Най-четени