Работодателят може да ни промени работното време 30.01 | 12:56

Както е задължен да осигури здравословни и безопасни условия на труд, напомнят от ИА "Главна инспекция по труда" във връзка с прогнозите за голямо застудяване

От Кремена Бедерева

При неблагоприятни климатични условия работодателят има право да променя работното време и е задължен да осигури здравословни и безопасни условия на труд, напомнят от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ГИТ) във връзка с прогнозите за голямо застудяване.

В големи производствени помещения (халета), трябва да се вземат допълнителни мерки за затопляне на работещите - помещенията трябва да са с отопление, при нужда трябва да се осигурят специални работни облекла.

Изборът на източниците за отопление се съобразява с изискванията и характера на работата и работното помещение. При работа в помещения, в които по технологични причини се поддържат отрицателни температури, на работещите трябва да се осигури специално работно облекло и да се въведе подходящ режим на работа.

Законодателят е определил специални изисквания, според които извършването на строителни и монтажни работи на открито се преустановява при неблагоприятни климатични условия. Работодателят е длъжен да вземе допълнителни мерки за защита на работещите на открити работни места.

Водещи

Най-четени