Равносметка след показния арест в мола: Двама изнудвачи в ареста и полицай със счупена капачка 23.02 | 17:21

Издирва се още един

От iNews.bg

Две лица, представящи се за действащи прокурори от Софийска градска прокуратура, които искали пари за "оправяне” на дело, са задържани. Това заяви на брифинг в ДАНС Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

"Касае се за измамни действия. Лица, представящи се за прокурори от Софийска градска прокуратура са искали подкуп от родственик на задържани лица. Лицата са се представяли с имена, каквито притежават действителни прокурори”, каза Арнаудова.

Тя поясни, че става дума за мащабна сума и обещания да се "оправи” дело. 55 000 са били предадени на измамниците и после и още 15 000 лв.

По време на задържането на лицата е имало е съпротива срещу служителите на МВР. Заради това има тежко пострадал полицай, който е в болница в момента.

По информация на БНТ един от служителите на МВР е със счупена капачка на коляното. Оказана му е медицинска помощ.

Няма доказателства за връзка на тези лица с действителен магистрат. Касае се за измама. По случая са използвани СРС-та с разрешение на конкретния съд, добави Румяна Арнаудова.

"Сигналът е получен в ДАНС преди 3 дни. Близки на изнудвания имали проблеми. "Прокурорите” се свързали с лицето и му предложили помощ”, заяви прокурор Стоил Тойчев, ръководител на Специализираното звено " Антикорупция".

По думите му измамниците представили документи от Софийската градска прокуратура. За около 20 дни изнудваният им дал 55 000 лева на три транша. Трябвало е да има и четвърти транш от още 15 000 лева.

"Изнудвачите работели от името на известни прокурори. Използвали са обществените нагласи, че всичко в съдебната система се решава по "втория” начин”, коментира прокурор Тойчев.

"Организацията е била сериозна, с доста лични срещи, изграждане на алиби. На пострадалото лице са предоставени документи с логото на СГП. След като лицето е било убедено, че тези хора могат да помогнат на близките му в рамките на около 10 дни, лицето им е дало сума в размер на около 55 000 лв.", допълни прокурорът.

 "Извършителите били добре подготвени. Десет пъти сменили мястото, където да се извърши престъплението”, заяви шефът на Дирекция "Вътрешна сигурност" Румен Ганев.

 

 

Двамата изнудвачи са около 30-годишни, били са невъоръжени. Издирва се още един човек.

Водещи