Радан Кънев: БСП и ДПС имат лични мотиви „против“ съдебната реформа 13.07 | 15:37

Реформаторът вярва, че ще има 180 гласа „за“ промените в Конституцията

От iNews.bg

Опозиционните партии нямат по същество аргументи "против" предлаганите от правосъдния министър Христо Иванов и правителството законодателни промени за съдебната реформа. Мотивите на БСП и ДПС за отхвърляне на промените са лични, макар и различни. Това заяви в Смолян съпредседателят на Реформаторския блок и шеф на парламентарната група Радан Кънев.

"БСП е "против", защото реформата е на ГЕРБ и на Бойко Борисов, а ДПС е "против", защото реформата не е на ГЕРБ и на Бойко Борисов, а е на Реформаторския блок", посочи Кънев.

Според него дебатът за конституционните промени и съдебната реформа е навлязъл в критична фаза. Той обаче счита, че въпреки политическите заигравания, е напълно възможно постигането на ключов консенсус от 180 народни представители на първо четене на поправките в Конституцията и Закона за съдебната власт, така че реформата да върви без повече отлагания към второ и трето четене.

"Конституционната реформа е ключов национален приоритет, задължителна първа стъпка за връщане на доверието на българските граждани, на европейските ни партньори и инвеститори в българската държавност и институции. Това е преломен момент на запазване или разрушаване на доверието към България", отбеляза лидерът на ДСБ и на Реформаторите.

По негово мнение кризите в Гърция и Украйна, освен големи рискове и вреди за икономиката ни, създават и огромни възможности.

"В момента европейски инвеститори масово напускат Русия и Украйна, търсейки реализация на нови инвестиции в близки територии. Дали ние ще можем да се възползваме, зависи изключително от това какви са сигналите за българското правосъдие", коментира Кънев.

В Смолян той изтъкна, че за местните избори наесен Реформаторският блок поставя акцент върху присъствието си в малките и средни общини, което ще е основа на изграждането на "трайна и единна модерна десница".

 

"В Смолян Реформаторският блок не изглежда под въпрос за явяване на местните избори, независимо със или без национална регистрация", каза Кънев, цитиран от БТА. 

Водещи

Най-четени