Радан Кънев: Време е ВСС да подаде оставка 08.12 | 09:53

„Свидетели сме на пълната ѝ безстопанственост”, каза той и поиска оставката на съвета

От Кремена Бедерева

Време е Висшият съдебен съвет (ВСС) да подаде оставка. Тя е задължителното начало на процесите на изчистване на правосъдната система в страната. За това настоя съпредседателят на Реформаторският блок Радан Кънев в ефира на bTV.

"Ако нямаме смелостта да изхвърлим гнилите ябълки в съдебната система, тогава нямаме място във властта”, заяви той и допълни, че щом един дипломат си е позволил да каже нещо такова, означава, че проблемът е много голям.

"Става дума за нетърпима ситуация и има нужда от незабавни и дълбоки реформи”, подчерта лидерът на ДСБ. Той припомни, че реформаторите са били първите, които открито са говорили за нужда от промени, който не се отнася до частни случаи, а за проблеми в цялата система.

"Нека да спрем с диагнозата и да започнем с лечението”, настоя Кънев, като заяви, че проблемите в съдебната система поставя в зависимост хората, разсипва семейства и стотици хиляди фирми, съсипва кариери.

"Няма пазарна икономика, която да дава плодове, ако няма правосъдие”, подчерта Кънев, като каза, че България губи много чужди инвестиции заради това и допълни, че срастването между политическа, икономическата власт и съдебна власт е най-големият проблем и същинската мафия.

"Кой управлява съдебната система – ВСС”, отбеляза депутатът и допълни, че съдебната система е независима, но не трябва да се премълчаваме проблемите в нея.

"Свидетели сме на пълната ѝ безстопанственост”, каза той и поиска оставката на съвета. По думите му и политиците, и гражданите трябва да поемат отговорност за промените в съдебната система.

Водещи

Най-четени