Радан Кънев: Възможно е да се наложи предоговаряне на коалицията 31.07 | 10:15

Реформаторите се обидиха на премиера

От Беатрис Николoва

"Идва кратка отпуска. Призовавам колегите от ГЕРБ да слязат от метлите и да си дадат сметка за необходимостта от много сериозен разговор за управленските приоритети и програмата на парламента”, написа във Facebook съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. 

 "Ако искаме стабилна България, трябва да загърбим партизанските си страсти и мераци за служебна победа и да заздравим мнозинството, около важните реформи, които предстоят - Закона за съдебната власт, Закона за лечебните заведения, антикорупционния закон”, пише още Кънев.

"Възможно е да се наложи предоговаряне на коалицията. Това не бива да ни плаши. Ако мнозинството ГЕРБ/ДПС/АБВ се запази и атаките срещу РБ продължат, трябва да сме готови за нови избори, на които да получим по-висок резултат, и то като единна и дисциплинирана политическа сила”, допълва Кънев. 

Предупреждението на лидера на ДСБ идва след като вчера, премиерът Бойко Борисов размаха пръст на Реформаторския блок. Причината е гласуването, което сведе референдума, предложен от президента, само до един въпрос. 

 Депутатите отхвърлиха да има ли мажоритарен вот и задължително гласуване. Така наесен ще бъдем питани само дали сме "за” гласуването по електронен път. 

"Да се научат колегите от Реформаторския блок, че публично е хубаво да говорят, че са много големи демократи, но работата в парламента е да си стоят на столовете. Когато си планират пътуванията в чужбина, да знаят, че последните седмици са най-важни и трябва да са в залата”, заяви Борисов. 

 "Омръзна ми мен всеки ден да натискам ГЕРБ да стоят само те в залата. Стоят другите по 5-6 човека от 20 и няколко. Изведнъж ГЕРБ им е виновен за всичко”, разгневи се още премиерът. 

Темата беше коментирана пред Нова тв и от друг депутат от Реформаторския блок.

"Реформаторският блок” никога не е бил "за” чиста мажоритарна избирателна система, а гласуването беше задължително само по времето на комунизма – днес това е право”, заяви Атанас Атанасов.

Народният представител каза още, че мажоритарният вот не дава право на избор.

"Някога може да се окаже така, че на втори тур на вота в определен район хората да трябва да избират между Станишев и Първанов, например”, заяви Атанасов.

"Всички знаем, че тази коалиция е изключително трудна. Правят се компромиси в името на държавата, но в един момент супата ще се насити”, каза Атанасов, по повод написаното във Facebook от Радан Кънев.

 

Водещи

Най-четени