Радан Кънев: Едноличното спиране на обществени поръчки дори да е добре, не е решение 22.02 | 17:21

Над 1/3 от всички публични търгове у нас са нагласени - за олигархията

От iNews.bg

Едноличното прекратяване на спорни обществени поръчки от страна на премиера Бойко Борисов "може да е добра новина, но само по себе си не е абсолютно никакво решение на проблема за нагласените търгове. Новият Закон за обществените поръчки не е по-добър от досегашния - напротив, отваря минимум 8 нови корупционни врати. Освен това България се нуждае от силна и независима антикорупционна прокуратура по румънски модел, която да включва перманентен надзор върху ключовите обществени поръчки.

Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев във Варна. Той припомни, че депутатите от неговата партия и от Гражданския съвет в Реформаторския блок са предлагат създаване на контролираща обществените поръчки структура - "български ОЛАФ по румънски модел".

"За да бъде решение, трябва да има две политически мерки. Едната е разследване на причините за това над еда трета от парите, които българските данъкоплатци дават за инфраструктура, да бъдат насочени към олигархични кръгове през нагласени поръчки. Второто е да има законодателна инициатива, която да не допусне това нещо да се случи и в бъдеще”, подчерта депутатът.

"Спорът между ГЕРБ и Реформаторския блок дали трябва да има румънски модел на прокуратура е приключил спор. Доказано емпирично е, че РБ беше прав, а ГЕРБ – не. Сега остава да си го признаят и да започнат да работят за такъв румънски модел. Към момента обаче подобна тенденция няма", коментира той.

"От данните, които имаме до момента - за 1,7 млрд. лв. прекратени поръчки, можем да направим един сигурен извод – над една трета от всички публични поръчки в България са нагласени, за да обслужват олигархията”, отбеляза лидерът на ДСБ.

Той допълни, че е разтревожен от това, че премиерът Бойко Борисов е "дал заден” по темата за обществените поръчки. "Престана да говори за прекратяване, а започна да говори за преместване по новия закон. Новият закон е много лош. С нищо не е по-добър от досегашния. Напротив - отваря минимум 8 нови корупционни врати, които ги нямаше в досегашния закон и всички те бяха гласувани от обичайното мнозинство ГЕРБ, ДПС и АБВ, с услужливото отсъствие на БСП от залата", заяви Кънев.

ДСБ настоява за оставка на министъра на транспорта Ивайло Московски, тъй като според тях той е сред най-слабите министри в кабинета. "С работата си Московски забавя развитието на Североизточен и Северозападен регион. Депутатите от ДСБ са изчерпали доверието си към него", категоричен е опозиционният лидер.

 

 

Водещи

Най-четени