Радан Кънев: Съдружието Борисов-Пеевски спечели търга за „Хемус“ 11.01 | 20:17

Според ДСБ обществената поръчка на АПИ е пример за нагласен търг, партията иска ревизия от ОЛАФ

От iNews.bg

"Предоставянето на строежа на магистрала "Хемус" на политическата мафия и срещу необосновани цени и в рамките на нагласени обществени поръчки е причината магистралата да я няма и до днес и цяла Северна България в момента да е блокирана и изолирана". Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев, след като стана ясно, че обединение, в което участват свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски фирми, ще строи магистралната отсечка от близо 10 км между Ябланица и Боаза.

"Една година по-късно след шумното прекратяване на обществени поръчки на свързани фирми с Пеевски от страна на днешното управление, първият лот отново е спечелен от обединението между ДПС и ГЕРБ", коментира Кънев.

Според него проведената обществена поръчка от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е класически пример за "нагласен търг с предизвестен победител и с технология за отстраняване на всичките му конкуренти".

"9 от 11 участника, всички основни пътностроителни фирми в България, са отстранени, за да бъде гарантирано, че съдружието Борисов - Пеевски ще спечели и този търг", обвини десният лидер, който първи излезе в опозиция на властта още преди година.

Той обаче обърна внимание и върху мълчанието на БСП по случая. "БСП се подготвя да управлява със същите партии по същия начин и със същата политическа мафия", убеден е Кънев.

Според депутатът от ДСБ и зам.-председател на партията Атанас Атанасов механизмът за нагласяване на обществените поръчки се използва от години, за да отиват те в един много тесен кръг от фирми.

Атанасов обърна внимание на факта, че в условията за оценка на търга е заложена тежест 50% за цена по обособени позиции, които са 217 на брой. "Сред тези позиции има ветроупорен фенер, гумени ботуши и т.н. Когато в някоя от офертите цената за тези позиции се отклонява с повече от 20% от средната цена за всички подадени оферти, фирмата трябва да направи обосновка защо е дала по-висока цена. Това е механизмът, чрез който може да бъде отстранен всеки от участниците", обясни схемата Атанасов.

От ДСБ настояват този търг, а и други подобни, да бъдат проверени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

"Даваме си сметка, че ако двама шишковци са се разбрали кой да получи тази обществена поръчка, най-вероятно третият шишко им е обещал сигурност от страна на прокуратурата", коментира Атанасов.  

Водещи

Най-четени