Радан Кънев иска антикорупционна прокуратура като в Румъния 09.03 | 13:06

Пълен одит на администрацията в МЗ е поръчан от Москов, съобщи още реформаторът

От iNews.bg

Необходимо е в България да бъде създадена независима антикорупционна прокуратура по румънски модел. Това предложение анонсира във Варна съпредседателят на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев.

По думите му за изграждането на такава структура е необходимо съгласие на партиите в мнозинството, както и политически кураж. Кънев посочи, че са водени първоначални разговори с партньорите на Реформаторския блок и засега той не е оптимист, че идеята за прокуратурата ще бъде реализирана.

Министърът на здравеопазването Петър Москов вече е подписал договор с независима компания, която да извърши пълен одит на администрацията, каза още Кънев. Той уточни, че проверката ще обхване и разпределянето на паричните потоци в системата.

По думите му одитът ще бъде направен много бързо. Кънев допълни, че ще препоръча и на другите министри от Реформаторския блок да направят такъв одит. По думите му такава проверка е особено наложителна в Министерството на образованието, където също има данни за изтичане на средства.

В момента се подготвя нов законопроект за държавния служител, допълни Кънев. Той уточни, че целта е да бъде прекратена практиката с политическите назначения в администрациите. Една от идеите е да бъде сформиран централен орган, който да се занимава с провеждането на конкурсите за държавните служители и определянето на заплатите им, посочи Кънев.

Съпредседателят на РБ допълни, че предстои приемане на закон за специалните служби. Той посочи, че през последните 25 години тези структури са действали в правен вакуум, поддържан абсолютно умишлено.

За системата на МВР Кънев посочи още, че е необходимо да се направи сериозен професионален, а не политически анализ за работата на полицейските дирекции, както и на служителите на ДАНС.

Водещи

Най-четени