Радев: Българската отбранителна индустрия е конкурентоспособна в световен план 30.05 | 16:47

Той изрази надежда родни компании да бъдат основа за модернизацията на армията ни

От iNews.bg

Международното изложение "Хемус 2018" още веднъж показва, че българската отбранителна индустрия е не само високотехнологичен сектор, даващ продукти с висока добавена стойност, но и сектор, който е конкурентоспособен в световен план. Това заяви в Пловдив президентът и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев при откриването на 13-ата специализирана международна изложба за отбранителна техника "Хемус 2018 – отбрана, антитероризъм и сигурност".

Държавният глава изрази надежда родните компании да вземат все по-голямо участие в процесите по модернизация на българските Въоръжени сили.

Тази година провеждането на изложбата е съпътствано от международна научна конференция, която е включена в календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, заседание на Индустриалния форум, както и демонстрационни стрелби на полигона "Змейово". Сред целите на събитието е да създаде непосредствена връзка на доставчиците на оборудване и техника за отбрана, антитероризъм и сигурност с потенциални потребители на национално и на международно равнище, както и да стимулира развитието на отбранителната промишленост.

По думите на държавния глава, изложението е двигател на сътрудничество, както между институциите в сферата на отбраната, така и с нашите международни партньори. Президентът Радев отбеляза, че за първи път тази година на форума присъства и Министерството на вътрешните работи, което "ясно показва, че сигурността е интегрален сектор и зависи от обединяването на усилията".

Румен Радев приветства засиленото участие на структури и институции от образованието и науката в Международното изложение и посочи, че без тях не може да има успех един такъв високотехнологичен сектор. "Сътрудничеството между бизнес, образование и наука е сигурна гаранция за нашите амбиции, за да участваме пълноценно в Европейския фонд за отбрана и в интеграцията на европейската отбранителна индустрия и наука", каза още президентът.

На откриването на мащабния международен форум присъстваха заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, министърът на отбраната на Ливан Якуб Сараф, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, кметът на Община Пловдив Иван Тотев, представители на бизнеса и научните среди.

Водещи

Най-четени