Радев: Във ВВС се инвестира, има политическа воля, но резултатите са под необходимото 10.03 | 17:25

Той не пожела да коментира решението на КС за тълкуването на имунитета му

От iNews.bg

Имаме политическа воля, инвестират се средства, но нямаме необходимото ниво на изправност на авационната техника. Това каза президентът Румен Радев, който днес посети авиобаза Граф Игнатиево, цитиран от БГНЕС.

Президентът похвали ръководството на авиобазата и целия личен състав за професионализма и усилената работа, въпреки многото тежки условия на опасно малко летене. Хората тук инвестират в бъдещето, в бъдещето на бойните способности. Проблемите са дълбоки, изискват политически и организационни мерки, каза президентът. Той отбеляза и стратегическото значение на авиобазата.

Според него съществува парадоксът, че въпреки политическата воля, въпреки че се инвестират сериозни средства в сега съществуващата техника, все още има драстично малък нальот, което рефлектира на безопасността на полетите и върху бойните способности.

Очаквам по-енергични мерки от Министерство на отбраната, от командването на Военновъздушните сили, заяви Радев.

Не коментирам решенията на Конституционния съд. Там са компетентни хора, но зависи какви са и намеренията на прокуратурата. Това каза президентът, след като по-рано днес КС допусна делото, образувано по въпроси на главният прокурор за имунитета на президента.

Аз оценявам високо активността на прокуратурата да се бори с корупцията и битовата престъпност, но битовата престъпност не може да се бори само с репресивната сила на държавата. Трябва да бъде изкоренена бедността, а това означава борба с корупцията в изпълнителната власт – там, където са големите обществени поръчки, посочи президента.

Според Радев справянето с коронавируса изисква обединяването на всички институции и на обществото.

Най-голямата опасност в тази ситуация е да се подадем на паниката и стреса. Самодисциплината и контролът е най-ефективното средство, каза още президентът и призова да не допуснем парализа на икономиката.

Редно е и правителството да помисли за секторите, които ще понесат последствия – спорт, транспорт, туризъм, посъветва държавният глава. Да мислим за възможно по-бързото излизане от кризата и привеждане на държавата в нормално състояние, заключи президентът.

Посещението на Румен Радев в авиобаза Граф Игнатиево е част от програмата на президента за срещи с личния състав в различни формирования на Българската армия. 

Водещи

Най-четени