Радев: Въпросите с "Олимпик" и Търговския регистър имат много по-дълбоко измерение 23.08 | 17:05

Рисковите фактори продължават да стоят пред българските ВВС, каза още той

От iNews.bg

"Рисковите фактори продължават да стоят пред българските Военновъздушни сили. Знаем ги всички - недостатъчно изправна техника, недостатъчно ресурси за подготовка, оттам и изключително ниско количество летателни часове, което повишава риска от потенциални авиационни произшествия до неприемливо високи нива". Това коментира днес пред журналисти президентът Румен Радев, който беше гост на честването на 70-ата годишнина от създаването на Българската военнотранспортна авиация и празника на 16-та транспортна авиационна група днес в района на авиобаза "Враждебна.

По думите на държавния глава, "не е въпросът просто да се лети, а да разполагаме с такива технологии, които позволяват съвместимост и безопасно и ефективно изпълнение на задачите заедно с нашите съюзници".

В отговор на въпрос за предстоящото посещение на делегация на Министерство на отбраната в САЩ и за коментарите дали по този начин може да се повлияе на конкурса за избор на бойни самолети, президентът Радев посочи, че трябва да се правят всякакви срещи и посещения и това е добре, за да има повече информация в съответните държави, но допълни, че в момента, в който се изпрати искане за предоставяне на оферти до неговото получаване, се спират всякакви срещи, посещения и договорки. По думите на Румен Радев, единствената възможност за среща е тази, на която всички участници заедно получават разяснения и получават еднакъв по обем и съдържание отговор.

"Ако искаме да бъдем такава държава, в която да има равнопоставеност, конкурентност, обективност, трябва да се придържаме към тези наложени световни практики", категоричен бе президентът и допълни, че предстоящото пътуване на представители на военното министерство в САЩ не е било съгласувано с него.

Помолен да коментира случаите с фалиралата застрахователна компания "Олимпик" и проблемите в Търговския регистър, държавният глава отбеляза, че те имат много по-дълбоко измерение, отколкото ни се представя. "Тук не става въпрос за технически отказ, за немарливост и некомпетентност на няколко държавни служители. Тук става въпрос за липса на прозрачност и отчетност, без които няма как да имаме ефективна администрация, за абдикация от отговорност, за криза в доверието в държавността", заяви Румен Радев.

Според президента, в момента, в който българското правителство поема писмени ангажименти пред европейските ни партньори и европейските институции за подготовка за приемане във валутно-курсовия механизъм, включващи засилен контрол на застрахователния и пенсионноосигурителния сектор, засилени мерки за прозрачност и борба с корупцията, за ефективно управление на държавните предприятия, Търговският регистър се срива и всява хаос в бизнеса, а  в застраховането избухва скандал, което показва, че на практика няма надзор.

Държавният глава посочи, че в същото време се увеличава капиталът на Държавната консолидационна компания с 500 млн. лева за ремонт на язовири по абсолютно непрозрачен начин. "В тази ситуация как да искаме да има доверие в институциите вътре, как да искаме да има доверие и отвън? Неслучайно се измислят всякакви нови критерии и механизми за непрекъснат контрол и проверка на България – и за Шенген, и за Еврозоната", коментира Румен Радев. "Трябва да се работи за доверие. Това означава много", подчерта още държавният глава.

Водещи

Най-четени