Радев: Даваме грешни пари за F-16, който е самолет за авиошоу! Хвърля бомби напосоки 28.06 | 23:34

Американците няма да финансират изграждането на оперативно летище, а необходимите разходи за "Граф Игнатиево" ще бъдат изцяло за наша сметка, предупреди президентът. Бойните машини ще бъдат оборудвани със символичен брой ракети въздух-въздух

От iNews.bg

Да сме пълноценни съюзници в НАТО означава и налага да имаме боеспособен самолет, а не самолет за авиошоу. Това заяви президентът Румен Радев за сделката за закупуване на изтребителите F-16 в интервю за "Панорама" по БНТ.

Държавният глава отправи сериозни критики към правителството във връзка с подготвяната сделка със САЩ. Според Радев последното предложение от американска страна предвижда сериозно намаляване на бойните възможности на изтребителите, които България ще купи.

Румен Радев смята, че F-16 е изключително модерен самолет, с много големи бойни способности, но има и минуси. Предложението от американска страна обаче предвижда сериозно орязване на оборудването на самолетите, които ще закупим от САЩ: "За съжаление, дебатът за покупката на F-16 отдавна се изроди и излезе извън обхвата на обективните критерии. След опорочената процедура за избор, с мотив - малко на брой, скъпи, но с големи възможности самолети, сега се движим към малко на брой, все още скъпи, но с жестоко орязани способности самолети".

"Оттук нататък какви са възможните действия. Ето при нас са американските партньори за последни уточнения на пакета. Силно се надявам, че правителството няма да допусне за тази цена, да вземе самолет без способности, иначе това ще бъде безотговорно", изтъкна Радев.

Той уточни, че се явява скрит разход от около още 1 млрд. лева, който правителството трябва да даде. За нашите минимални изисквания, офертата беше над 3 млрд. лв. и то при 100% авансово плащане, каза президентът .

Американците няма да финансират изграждането на оперативно летище, а необходимите разходи за "Граф Игнатиево" ще бъдат изцяло за наша сметка, предупреди президентът. Бойните машини ще бъдат оборудвани със символичен брой ракети въздух-въздух.

"Високоточните оръжия за действия по наземна цел, т.е. основен мотив многоцелеви способности, се е изпарил, няма нито един високоточен боеприпас, само няколко и то символично на брой свободно падащи бомби, които се хвърляха Втората световна война", каза Радев.

Българското правителство не е подготвено по отношение на американското законодателство и проявява наивност и непознаване на програмата за продажби на военна техника в чужбина, допълни президентът Радев.

Според него накрая сделката ще бъде на гърба на военните летци и техници, които ще трябва да изпълняват бойни задачи с неподходящо оборудване, и на българския народ, който ще плати за новите самолети, без да получи адекватна защита.

Според него Су-25, които и в момента са на въоръжение в родните ВВС, са по-добри самолети.

В коментар по вътрешнополитически теми Румен Радев поясни защо Корнелия Нинова е единственият партиен лидер, който е получил публична подкрепа от президента: "Всяка една опозиция е жизнено важна за демокрацията във всяка държава. При утвърждаващия се авторитаризъм в България е жизненоважно да имаме силна опозиция".
Субсидиите за партиите трябва да се намалят, предвид бедността в България, но тя не може да бъде и прекалено ниска, коментира Румен Радев един от основните политически сюжети през последните седмици.

"В Санкт Петербург не очаквах, че този спор за Гоце Делчев да избухне. Гоце Делчев е бележит български революционер. Искам да поздравя президента Пендаровски за неговата смелост. Това е само началото. Има голяма разлика между двата договора, има разлика между нашата декларация от 1999 г. и договорът между Македония и Гърция", коментира Радев и историческите ни спорове със Северна Македония.

"Определени кръгове внушават, че гледам прекалено на Изток. А не гледам ли на Запад, когато съм там по покана на президентите на Германия, Португалия, Австрия, Швейцария, на аудиенция при английската кралица и краля на Белгия? На президента Путин ясно поставих въпроса за цената на газа. Получих поздравления не само от политици, а от ръководители на огромни корпорации от САЩ, Япония, Канада", изтъкна Румен Радев. Той съобщи, че е получил лична покана от Си Дзинпин и след два дни ще лети до Китай.

 

Водещи

Най-четени