Радев: Иновациите са най-ефективният инструмент за висок икономически растеж 06.12 | 14:51

Той призова държавата да подкрепя талантите ни с финансиране и административни облекчения

От iNews.bg

"Иновациите са най-ефективният инструмент за постигане на висок и устойчив икономически растеж, а това означава да имаме хора с критично мислене, отворен ум, както и сила и смелост да отстояват идеите си", каза президентът Румен Радев на Четиринадесетия Национален иновационен форум "Интелигентни политики за иновационен растеж", който се провежда под негов патронаж.

Държавният глава посочи, че днес българските иноватори имат своите предизвикателства, тъй като разходите за научно-изследователска и развойна дейност значително изостават от средноевропейското равнище. "Години вече имаме програми, но нямаме реално финансиране от държавата, а тази дейност се финансира от бизнеса и от чужди инвеститори", отбеляза президентът Радев, по чиито думи общият иновационен продукт е далече от желанията и възможностите ни.

Иновационната дейност е заключена само в няколко големи регионални центъра, в развитите държави разпределението на тази дейност е хармонично по територията и това е гаранция за хармонично развитие на регионите, каза още в приветствието си към гостите на форума президентът Румен Радев.

Държавният глава посочи, че имаме традиции и постижения и трябва да използваме предимството си в лесния достъп до широколентов интернет, и най-вече в националния ни капитал – младите хора, които завоюват всяка година призови места в престижни международни състезания. "Иновативността е присъща на българина, като еманация на свободния дух, предприемачеството, въображението и смелостта на идеите. Тя е дълбоко закодирана в народа ни, вярвам, че с общите ни усилия ще направим така, че да се разгърне иновативният талант на българина, посочи президентът. По думите му при този висок национален човешки капитал, с който България разполага, е недопустимо страната ни да споделя последното място с Румъния и да бъде в групата на "плахите иноватори". Очаквам този процес да има подкрепата на държавата - като финансиране, като инвестиции в образованието, като стимули и като административни облекчения, посочи държавният глава.

Националният иновационен форум обединява усилията на институциите, бизнеса и неправителствени организации за подобряване на иновационната среда в страната. Форумът има за цел да насърчи сътрудничеството между български и чуждестранни организации за стимулиране на националната икономика и повишаване на конкурентоспособността на българския бизнес.

Президентът Румен Радев и председателят на Фондация "Приложни изследвания и комуникации" Огнян Шентов връчиха наградите на победителите в категории "Иновативно новостартирало предприятие", "Иновация за по-добро качество на живот", "Зелена иновация", "Иновационен мениджмънт", "Иновации за развитие на таланти", "Иновация в креативните индустрии", "Социална иновация", "Пазарно лидерство".

Водещи

Най-четени