Радев: Отстояването на националните интереси изисква дълбока трансформация на системата за отбрана 19.11 | 14:52

Надявам се, че изоставането в модернизацията на Сухопътните войски ще се навакса, каза още той

От iNews.bg

Българските сухопътни войски са изправени пред нови предизвикателства. Отстояването на националните и колективни интереси става все по-сложна и отговорна задача, която изисква дълбока трансформация на цялостната система за отбрана, генериране и поддържане на адекватни способности и високо подготвени специалисти, командири и лидери. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев при откриването на тържественото събрание във Военна академия "Георги Стойков Раковски" по повод празника на Сухопътни войски – 19 ноември.

Държавният глава изрази надежда, че изоставането в процеса на модернизация на Сухопътните войски ще бъде преодоляно и напомни, че винаги е настоявал модернизацията на трите вида въоръжени сили да тече едновременно като най-добър и балансиран подход. Модернизацията е единен процес на обща трансформация, подчерта Радев и изрази убеждението си, че ще се намерят механизмите Сухопътните войски да имат полагащото им се въоръжение и технологии.

Като основен проблем пред Сухопътни войски държавният глава очерта дефицитът, неокомплектоваността с личен състав. "Тук трябва да бъде акцентът на усилията и трябва да се възстановят привлекателността и достойнството на военната професия", каза Румен Радев и изрази увереност, че Сухопътните войски ще продължат все така отговорно да изпълняват задачите си, свързани с националната сигурност.

Президентът посочи, че историята на Сухопътни войски е летопис на слава, героизъм, всеотдайност и безрезервна отдаденост на Родината. "Българските сухопътни войски са неразделна част от нашия народ, защото в цялата си история с героизъм и храброст са защитавали и служили вярно на своя народ. Доказали са, че са ключов фактор за суверенитета, териториалната цялост и независимостта на България", подчерта в  словото си на церемонията държавният глава.

По думите на президента именно хората са най-силното и ефективно оръжие на Сухопътни войски, защото не са допуснали да бъде пленено българско бойно знаме дори в най-тежките и неравностойни битки.  "Вие сте тези, които не отказвате нито една задача, поставена от държавното ръководство и в условията на ограничени ресурси, при липсата на съвременно оборудване и въоръжение продължавате да усъвършенствате своите способности и с чест и достойнство да изпълнявате вашите отговорни мисии", каза още Румен Радев.

На тържественото събитие присъстваха началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант Атанас Запрянов, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов, офицери от видовете въоръжени сили, слушатели и възпитаници на военната Алма матер, ветерани.

Водещи

Най-четени