Радев благодари на "доброжелателите", които са сигнализирали естонските власти 20.10 | 18:56

От iNews.bg

Президентът Румен Радев е бил контактен със заразен с коронавирус. Това потвърди на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Заради това днес Радев прекъсна визитата си в Естония и в 18:00 часа пристигна в София.

След пристигането си в София президентът заяви, че се намира в чудесна физическа форма и е без никакви симптоми. Той сподели, че в рамките на по-малко от седмица се е подложил на два PCR теста, като и двата са били отрицателни.

Президентът благодари на "доброжелателите" си в България, които са демонстрирали загриженост за здравето му и са побързали да представят на естонските власти своята версия за негов контакт с коронавируса.

Каракачанов е в самоизолация заради контакт със заразен

Президентът - контактен на заразения с коронавирус шеф на ВСС

Радев - отрицателен за К-19, не е бил в контакт със заразен

Румен Радев - под карантина щом кацне на българска земя

Президентът с първи коментар след COVID-скандала

"Противно на спекулациите, нито аз, нито моята делегация, нито вие (придружаващите журналисти – б.р.) сте били поставени под карантина в Естония", каза още Радев.

В петък Радев е бил в контакт с командира на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Димитър Петров, а на 18-и генералът е дал позитивен резултат на тест за коронавирус. "Знаем, че президентът е бил уведомен от началника на отбраната ген. Евтимов, че ген. Петров е заразен", обясни Ангелов, но не стана ясно кога точно се е случило това. Междувременно друг контактен с шефа на ВВС – вицепремиерът Красимир Каракачанов, се самоизолира до излизането и на резултатите от PCR тестовете му.


Новината, че президентът Радев е контактувал със заразен с коронавирус дойде от президента на Естония Керсти Калюлайд. В официалния си профил във фейсбук тя посочва, че това е станало преди пристигането му в Талин в понеделник, където той участва в среща на върха по инициативата "Три морета".

 

След това от прессекретариата на президента заявиха, че той не е имал контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус. "По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина. Още на първия ден от пристигането на българската делегация в Талин на президента Румен Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен", посочиха от президентството.

Както Topnovini.bg съобщи, българският държавен глава вчера прие от естонския си колега домакинството на инициативата за регионално сътрудничество "Три морета", която обединява 12 страни от Централна и Източна Европа.

Водещи

Най-четени