Радев в Берлин: Не можем да пазим границите на ЕС, а да нямаме достъп до Шенген 06.02 | 16:35

Не бежанската вълна, а корупцията е най-големият проблем в България, смята германският президент

От iNews.bg

Липсата на достъп до Шенгенската информационна система е един от големите проблеми на българските власти по отношение на охраната на границите ни, които в голяма част са външни за Евросъюза. Няма как родните служби да вършат добре работата си, ако не могат да работят с тези данни. Това обяви президентът Румен Радев по време на срещата си с германския си колега Йоахим Гаук. Държавният ни глава е на официално посещение в Берлин, което е и първата му визита в държава от ЕС.

Няма как България ефективно да защитава тези граници, ако няма достъп до Шенгенската информационна система. Тази липсата повишава риска за всички европейски граждани", обяви на пресконференцията след срещата Радев, цитиран от БНР. Той подчерта също и че България разчита на помощта от страна на държавите от Европейския съюз за охрана на границите ни в случай на рязко увеличаване на мигрантската вълна. Разчитаме и на подкрепа за присъединяване към Шенгенското пространство.

Президентът отбеляза също, че сме изпълнили всички технически изисквания за членството в Шенген и сме доказали, че защитаваме външните граници на Европа в съответствие с необходимите критерии. "Това, че отделни държави още не приемат, че България е готова да се присъедини към Шенген, означава, че тези технически критерии започват да се комплицират с политически и други критерии", посочи Радев.

По отношение на самата Германия, Радев отбеляза, че е важен стратегически, икономически и инвестиционен партньор за България. "Има още огромен потенциал за развитие на това сътрудничество, особено в областта на икономиката, на инвестициите. България е отворена за немския бизнес", каза още държавният ни глава.

От своя страна германският президент разчете като знак за добрите отношения между двете страни решението на Радев да избере именно Берлин за първата си официална визита. Гаук отчете и ангажираността на страната ни в охраната на външната граница на Европейския съюз. "Особено ситуацията на Балканите, която винаги е на първо място в нашето внимание, предизвиква Европа да гарантира и да докаже още по-голяма стабилност.

От думите му обаче стана ясно, че не бежанската вълна и това, което притеснява най-много Берлин по отношение на нашата страна. "Това, което нас в Германия ни вълнува, а и в Европа също така, е вътрешнополитическото предизвикателство, пред което е изправена България. А именно - борбата с корупцията. Надяваме се, че борбата с това отрицателно явление ще завърши успешно", каза Гаук.

В тази връзка Радев го увери, че у нас е налице твърда решимост за обединяване на усилията на всички институции за една ефективна борба с корупцията и престъпността. "Убеден съм, че това ще доведе до нови инвестиции от Германия, защото икономическата политика, която провежда България, спомага за реализацията на успешни проекти във високите технологии и секторите с висока добавена стойност", добави държавният ни глава.

По-късно през деня държавният глава Румен Радев ще участва в откриването на Икономически форум за България. Във форума, който е организиран от Германската индустриално-търговска камара, участие ще вземат представители на над сто немски компании. В програмата на посещението са предвидени още срещи на президента Радев с председателя на Германо-българския форум Гернот Ерлер, а така също и с Негово Високопреосвещенство Антоний - Западно и Средноевропейски митрополит. По време на визитата си в Берлин българският президент е придружаван от министъра на външните работи Ради Найденов, министъра на икономиката доц. д-р Теодор Седларски.

Водещи

Най-четени