Радев в Израел: Не допуснахме нито един български евреин да бъде изпратен в лагерите на смъртта 23.01 | 15:41

Държавният глава участва в Петия международен форум за възпоменание на Холокоста в мемориалния комплекс „Яд Вашем“ в Израел

От iNews.bg

"Петият международен форум за възпоменание на Холокоста събира лидери от цял свят, за да ни припомни един от най-мрачните и срамни периоди в човешката история и да ни предупреди никога повече да не го допускаме". Това заяви президентът Румен Радев преди началото на възпоменателната церемония в мемориалния комплекс "Яд Вашем" в Израел, с която се отбелязват 75 години от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста. Във възпоменателното събитие участват 47 държавни и правителствени ръководители от цял свят.

"България е тук с високо вдигнато чело, защото не допусна нито един български евреин да бъде изпратен в лагерите на смъртта и можем само да се гордеем с този подвиг на българския народ, който тук се цени изключително високо", посочи държавният глава. Президентът призова за обединение на усилията в борбата срещу антисемитизма, ксенофобията и омразата.

Румен Радев подчерта още, че този форум се провежда във време на проблеми и усложнена глобална среда за сигурност и изрази надежда събитието да спомогне за засилване на диалога и укрепване на сигурността.

В Тел Авив Румен Радев ще се срещне с представители на българската общност и ще присъства на премиерната прожекция на израелско-българския документален филм "Следващото поколение" на българския режисьор Димитър Гочев.

Държавният глава присъства на възпоменателната церемония в "Яд Вашем" заедно със съпругата си Десислава Радева.

Водещи

Най-четени