Радев обеща на Кишинев подкрепа по пътя към Европа 05.04 | 16:19

Той и молдовският вицепремиер обсъдиха българската общност там

От iNews.bg

"България ще продължи да подкрепя европейската перспектива на Молдова", заяви държавният глава Румен Радев, който днес на "Дондуков" 2 се срещна със заместник министър-председателя по въпросите на европейската интеграция на Република Молдова Юрие Лянка. Президентът потвърди и готовността на страната ни да подпомага започнатите от Молдова реформи в областите на върховенството на закона, доброто управление, борбата с корупцията.

Между България и Молдова съществуват близки приятелски отношения, ползотворно двустранно сътрудничество и активен политически диалог, беше позицията на Румен Радев и Юрие Лянка. Двамата откроиха положителния принос върху двустранното сътрудничество на голямата  историческа българска диаспора в страната. Изразена беше готовност за съвместни действия с властите на Република Молдова за съхраняване на националната, културна и езикова идентичност на българската общност, чрез запазването на статута и целостта на Тараклийския район, подобряването на възможностите за изучаване на български език и засилване подкрепата от страна на българските университети за подобряване на обучението в Тараклийския университет чрез програми за обмен на студенти.

По време на срещата високо беше оценено даденото съгласие и оказаното съдействие от страна на молдовските власти за откриването на Консулство на Република България в Тараклия, с което се разширява дипломатическото и консулското присъствие на страната ни в Молдова.

Водещи

Най-четени