Радев обеща сигурност на Цветан Василев, ако се върне 21.08 | 09:16

Осветляването на скандала „КТБ“ е в ръцете на правосъдието, каза още президентът

От iNews.bg

"Дадох своя дял от осветляването на скандала с Корпоративна търговска банка. Той вече е в ръцете на правосъдието, но господин Цветан Василев може да допринесе много за разрешаването на този скандал, като даде валидни показания и, надявам се, представи доказателства." Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти в град Ахелой, помолен да коментира изпратеното до него писмо от съпругата на банкера Цветан Василев. "Разбира се, според мен, осветляването на случая с КТБ трябва да стане в един прозрачен и открит публичен процес. Ако господин Василев реши да се завърне в България с тази цел, ще направя всичко възможно за гарантиране на неговата сигурност", заяви още президентът.

Държавният глава припомни, че с оглед на обществените очаквания за изясняване на случая "КТБ" е разсекретил и е направил публични стенограмите от дискусиите в президентската институция, посветени на тази тема - нещо, което е било неколкократно отказвано от страна на неговия предшественик. "България не е президентска република и правомощията на президента по отношение на съдебната власт са изключително ограничени", добави Румен Радев.

В отговор на въпрос за възникналото напрежение след проверките на нивото на шума в курорта Слънчев бряг, държавният глава посочи, че това е пример как законите не се спазват и че институциите не работят достатъчно ефективно. "Тази сутрин вече чух разумни призиви за диалог. Надявам се, че правителството ще инициира такъв. Чух и министъра на туризма г-жа Ангелкова, надявам се този диалог да бъде успешен, правилата да са ясни предварително и да не се сменят в средата на сезона", посочи още президентът Румен Радев.

В град Ахелой държавният глава проведе работна среща с представители на местните власти. В срещата участваха областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, кметът на Община Поморие Иван Алексиев, кметът на град Ахелой Иван Георгиев, народни представители и други, които представиха пред държавния глава проблемите, с които се сблъскват общините. Те повдигнаха въпроса за административна и финансова децентрализация в България и пожелаха да им бъдат предоставени повече възможности за насърчаване на туризма. Кметът на град Ахелой поиска подкрепа от страна на държавните институции за завършването на Исторически комплекс "Ахелой". По време на срещата беше представен и проект за изграждането на монумент, посветен на 1100-годишнината от историческата победа на цар Симеон Велики при Ахелой.

Водещи

Най-четени