Радев отново избра Главчев за служебен премиер 22.08 | 10:33

В изпълнение на процедурата на 21 август държавният глава проведе разговори с определените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията лица, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател.

От iNews.bg

В продължение на конституционната процедура по назначаване на служебно правителство президентът Румен Радев определя Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател.

В изпълнение на процедурата на 21 август държавният глава проведе разговори с определените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията лица, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател.

Димитър Главчев

БТА

На 22 август, от 12.00 часа, държавният глава ще приеме кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.

На 19 август Радев отказа да подпише указа за служебно правителство, предложено от номинирания за служебен премиер Горица Грънчарова–Кожарева, заради присъствието на Калин Стоянов, и предсрочните парламентарни избори бяха отложени за след 20 октомври.

Димитър Главчев отново бе официално определен за кандидат служебен министър-председател от президента Румен Радев.

 

Румен Радев и Димитър Главчев

Президентство, пресцентър

Зад гърба си Главчев има солидна политическа кариера като депутат от ГЕРБ и председател на Народното събрание. Преди да стане служебен министър-председател бе ръководител на Сметната палата - най-висшата отдитна институция в държавата.

Вижте кой е Димитър Главчев

Той е роден в София и е магистър по международни икономически отношения и по счетоводна отчетност от УНСС.

Главчев е и дипломиран експерт-счетоводител, регистриран одитор в Института на дипломираните експерт-счетоводители.

Димитър Главчев

Георги Димитров

Притежава над 30 години професионален стаж в областта на одита, финансовия контрол и счетоводството. Бил е народен представител и член на Комисията по бюджет и финанси от 41-то до 46-то Народно събрание. Заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси и председател на Постоянно действащата подкомисия по отчетност на публичния сектор в 41-то Народно събрание.

Димитър Главчев

БГНЕС

Главчев беше председател на 44-то Народно събрание за периода 19.04.2017 – 17.11.2017 г., както и заместник-председател на 43-то Народно събрание. Подаде сам оставка след като тогавашната опозиция внесе подписка за отстраняването му от поста. Тогава Главчев изгони Корнелия Нинова от пленарната зала за едно заседание с мотива, че обиждала премиера Борисов в свое изказване. Червената депутатка цитира думи на Бойко Борисов, че е нарекъл депутатите "безделници".

Димитър Главчев

БГНЕС

На 28 юли 2023 г. Димитър Главчев беше избран за председател на Сметната палата от 49-то Народно събрание на мястото на Цветан Цветков, който беше отстранен от поста.

От април 2024 година Главчев е служебен министър-председател.

Водещи

Най-четени