Радев свиква КСНС заради сделката за ЧЕЗ 13.03 | 12:29

Президентът иска да знае кой води преговори от името на държавата и как ще си партнира тя с Върбакова

От iNews.bg

Президентът Румен Радев свиква Консултативен съвет по национална сигурност заради сделката за ЧЕЗ. Заседанието ще се проведе след 15 април. Това стана ясно от думите на самия държавен глава.

"Правителството дължи на българския народ отговори каква е схемата на финансиране на сделката за ЧЕЗ и също така по какъв начин тази сделка получи политическа подкрепа. Защото всички знаем, че без такава, подобна фирма не може да получи банково финансиране", заяви Радев, цитиран от БНТ. Като уточни, че на КСНС ще бъдат разгледани въпросите за енергийната сигурност на страната.

"Докато не е ясен този въпрос за схемата на финансиране, няма как да знаем под каква форма и по какъв начин българското правителство се готви да стане партньор на г-жа Гинка Върбакова", отбеляза още президентът. За него е важен и въпросът кой води преговори от името на българската държава и кой води преговори от името на Върбакова.

"Смея да кажа и го твърдя категорично, че до момента аз нямах информация по този въпрос. Изрично настоях да получа такава от компетентните органи, която регулярно е изпращана до правителството. Ето защо смятам за основателно да бъде свикам и Консултативен съвет по националната сигурност, на който да бъдат разгледани въпросите за енергийната сигурност на страната", каза президентът. И уточни, че ще свика съвета през втората половина на април.

Водещи

Най-четени