Радев успя да вземе гласове дори и от подкрепилите Цачева на първи тур 13.11 | 21:00

Най-много подкрепа победителят днес получава от електората на Каракачанов, Овчаров и негласувалите

От Кристиан Костурков

Румен Радев, който днес спечели балотажа и ще бъде следващия президент на България, е успял да привлече гласоподаватели дори сред подкрепилите на първия тур конкурентът му Цецка Цачева. Това показват данни от изследване на "Алфа Рисърч" при екзит половете към 19:00 ч. Според данните от анкетата 1% от гласувалите миналата неделя за кандидатът на ГЕРБ, днес са пуснали бюлетина за Радев.

Победителят в днешния вот обаче печели значително по-сериозна подкрепа от гласувалите на първия тур за други кандидати. Най-сериозна е тя от избирателите на Красимир Каракачанов. 11% от гласувалите за кандидат-президента на Обединените патриоти са подкрепили днес Радев. Подобна е и подкрепата, която той получава от електората на Пламен Орешарски. 10 на сто от подкрепилите го миналата неделя сега са гласували за Радев. От тези, гласували на първия тур за Веселин Марешки, 6% днес са предпочели генералът. Той взима и по 3% от електоралната подкрепа, отишла на 6 ноември за Трайчо Трайков и Ивайло Калфин.

Радев печели и хора, които не са подкрепили нито един от кандидатите на първия тур. Днес обаче 2% от задраскалите тогава квадратчето "Не подкрепям никого" са отишли до урните, за да пуснат бюлетина за Румен Радев. Той печели подкрепата и на 5 на сто от тези, които изобщо не са ходили да гласуват на първия тур на президентските избори.

Водещи

Най-четени