Разбита група за нелегални цигари е можела да ощети бюджета с 80 млн. лв. 15.05 | 11:35

С пресичането на тази група се нанесе силен удар върху сивия сектор, коментира Лазаров

От Мая Александрова

Преди няколко дни беше разбита схема за нелегални и контрабандни цигари. Има данни за извършени сделки на стойност стотици милиони лева, потвърдиха от МВР и прокуратурата.

"Един от договорите е за 80 милиона лева, а това е изключително голям обем от престъпна дейност. През безмитните зони е действала схемата, сменяли са документи и са ги въвеждали в обращение в ЕС. С пресичането на тази група се нанесе силен удар въху контрабандата и сивия сектор, понеже редно е реално да хванеш няколко контейнера с цигари или камион и да твърдиш, че си постигнал определен резултат, друго е да "отрежеш главата на тази схема". С пресичането на тази схема се възпрепятства функционирането на цял низ от нелегални дейности, много по-голям обем от самата контрабанда, тъй като имаме нелегално производство и ред други престъпления", каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, цитиран от БНТ.

Става дума за престъпления като източване на данъци, неплащане на корпоративен данък, не е плащан ДДС при реализиране на търговските сделки. Намерени са фалшиви печати на банки, с които са правени фалшиви банкови гаранции.

"Някои хора са си създали паралелна държава или паралелен свят. Първо са създали търговски представителства в Дубай, създали са си тук в България офис, в който са въвели в заблуждение своите контрагенти, че съществува реално търговско представителство. А тези лица, една транснационална престъпна група, работила на територията на няколко континента, всъщност са използвали чужди търговски марки, без да имат съответното разрешение, и на практика са въвеждали в заблуждение търговските си контрагенти, сключвали са договори и са ощетявали реално, от една страна държавата, от една страна, ЕС, както и водещи световни производители на тютюневи изделия", посочи Лазаров.

"Имаме конкретни данни за две лица до момента, към които има обвинение, но със сигурност кръгът на обвинение ще бъде разширен. Основно тази контрабанда е осъществявана към Великобритания и към други страни на ЕС. Това е сериозна проява на трансгранична престъпност", заяви градският прокурор на София Христо Динев.

Водещи

Най-четени