Разбиха банда за онлайн продажба на БГ и US документи за самоличност 24.02 | 15:12

Иззети са 13 000 лв., 1.17343 биткойна, 18 карти за криптовалути и др.

От iNews.bg

Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура се проведе специализирана операция за противодействие на престъпността във връзка със закононарушения в интернет пространството по повод образувано в СРП досъдебно производство. Операцията е проведена на територията на гр. Шумен. Участие в нея са взели служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП).

Досъдебното производство се води за престъпление по чл. 308 от НК, което касае съставяне и продажба на американски и български документи за самоличност в интернет пространството. Разплащанията са извършвани единствено във виртуални валути (криптовалути).

При проведените процесуално-следствени действия са претърсени три адреса в гр. Шумен, иззети са 1,17343 биткойна, 13 000 лева в брой, 18 карти за директно теглене на виртуални валути, два мобилни телефона, два лаптопа, хард диск, множество снимки на американски и български документи за самоличност. Предстои да се установи дали документите и посочените в тях данни на американски граждани са истински или не, както и какво е тяхното предназначение.

В хода на разследването е повдигнато обвинение спрямо Е. И., който е задържан с постановление на наблюдаващ прокурор при СРП за срок до 72 часа.

Съвместните действия на прокуратурата и ГДБОП продължават.

Водещи

Най-четени