Разбиха група за "мокри поръчки" 01.08 | 15:13

Ръководител на групата е Валентин Янев, познат като Вальо Бореца

От Елица Елефтерова

МВР и прокуратурата са разбили група от 15 души, ръководена от Валентин Янев, познат като Вальо Бореца. Янев е участвал в убийствата на Йордан Цонков - Джиджи и Кочо Михайлов.

Поръчителят е бил един, съобщи заместник главният прокурор Борислав Сарафов. Наред с тези престъпления, в част от които е участвал и монтанският боксьор Мартин Антов, групата е трябвало да счупи краката на двама от участвалите в сделката за закупуване на пенсионната компания "Доверие".

До тези крайни действия обаче не се е стигнало, заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Наказателната акция също била поръчана като повечето  престъпления. Освен оперативната работа разследващите са разполагали и със свидетел, който е "пропял" за дейността на бандата.

Още поне пет тежки престъпления - грабежи и кражби, е извършила бандата от 2008 година до сега. Без да отправя критики към предишното ръководство на МВР, Лазаров посочи, че оперативни данни за членове на групата е имало преди, но едва сега се правел такъв мащабен анализ.  

Акцията е била решена по време на среща с главния прокурор Сотир Цацаров. Антов имал два автомата "Калашников", а при акцията са намерени още сини лампи, маски и бухалки. Само един от участниците в групата е без криминални прояви.

Утре (3 август) спец. съдът ще гледа мерките за неотклонение на задържаните, като прокуратурата очаква всички да бъдат задържани за постоянно.

Водещи

Най-четени