Разбиха печатница за фалшиви документи в Шумен 12.04 | 15:49

В имота са намерени модерни машини и заготовки, както и 2.5 кг марихуана

От iNews.bg

Служители на отдел "Противодействие на икономическата престъпност" и криминалисти към ОДМВР-Шумен пресякоха незаконна дейност за изготвяне на документи за самоличност. "Частният" цех бил разкрит след множество методични действия, проведени под надзор районната прокуратура в Шумен.

След получен преди време сигнал Криминалисти и служители от икономическа полиция предприели множество оперативни действия, които дали резултат на 10 април вечерта. Малко след  19:00 часа, на бензиностанция в Шумен е предприета полицейска операция.  Проверен е 33-годишен местен жител, който дълго седял в автомобила си в района на обекта. Униформените забелязали в колата му добре опакована конзолна игра. При направена щателна проверка е служителите на реда открили между платките на играта четири неистински български документа за самоличност - две лични карти и два международни паспорта, изработени с изключително прецизно качество.

При извършения първоначален оглед,  документите по последен образец били трудно различими от истински.  Последвало претърсване в имоти в Шумен и в  село край града, ползвани от 33-годишния шуменец.  Намерени са множество  документи за самоличност – български и чужди, заготовки за документи за самоличност в различна степен на завършеност. В помещение от апартамента обособено като "паспортно бюро" е открита техника за предпечат, печат и производство на неистински документи за самоличност. 

Намерени са  над 100 бели пластики, подготвени за производство на лични карти и свидетелства за управление на моторни превозни средства, матрица, бои, мастила. Иззети са три компютърни конфигурации, шест принтера, гравираща машина, иглен плотер, ламинатор, инструменти за фина техника, термоламиниращи фолиа с релефни мотиви и кинеографски елементи. 

Криминалисти установили, че производството в цеха за изработка на лични документи е със затворен цикъл. Фалшивите лични карти и паспорти  били изработвани  от 33-годишния шуменец. Ползвал е  материали, част от тях в легална продажба, разполагал е с необходимия софтуер за изцяло  завършен цикъл на производство за трите вида документи за самоличност.

В имот в шуменско село, освен принтери и техника за печат, са намерени около 2,5 кг суха зелена тревна маса, която при направения полеви наркотест реагирала на марихуана.  33-годишният бил задържан за срок до 24 часа в полицейското управление в града.

Работата по образуваното досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 308 ал. 3, чл. 354 а ал. 3 и чл. 308 ал. 7  от НК продължава под ръководството на прокурор от районната прокуратура в града. С постановление на  прокурор му е наложена мярка "задържане под стража" за срок до 72 часа.

Водещи

Най-четени