Разбиха престъпна група за каналджийство в София, трима арестувани 30.09 | 14:58

Близо две години превеждали мигранти от турската до сръбската граница

От iNews.bg

Служители от Главна дирекция "Гранична полиция” задържаха организирана престъпна група за каналджийство. Към наказателна отговорност са привлечени 50-годишният В.М. с богато криминално досие, осъждан за кражби, а също и две жени – Р.П. (42 г.) и А.Т. (20 г.) - всичките от София, съобщиха от Гранична полиция, цитирана от БГНЕС.

Гранични полицаи и следователи, под непосредственото ръководството на прокурор от Специализираната прокуратура, извършиха претърсвания и изземвания на три адреса в столицата, обитавани от задържаните.

След проведени оперативни мероприятия и процесуално следствени действия по безспорен начин е установено, че от началото на януари 2015 г. до септември 2016 г. на територията на страната е функционирала организирана престъпна група, която е организирала незаконното превеждане на хора от турско-българската до българо-сръбската граница. Тримата са осъществявали връзки с каналджии на съседни територии и са осигурявали настаняване и транспорт на незаконни мигранти. Те са наемали различни шофьори.

След задържане за срок от 72 часа Специализиран наказателен съд определи постоянни мерки за неотклонение "Задържане под стража” на В.М. и Р.П. На А.Т. пък е определена мярка за неотклонение "Парична гаранция” в размер на 3000 лв.

Провеждането на процесуално-следствени и оперативно-издирвателни мероприятия продължава.

Междувременно Окръжниьят съд в Бургас потвърди мярката за неотклонение "Задържане под стража" спрямо Онник Мариносян, обвиняем за превоз на чужденци през страната, съобщиха от съда.

Мариносян е привлечен към наказателна отговорност, за това, че на 28.07.2016 г. от землището на село Синеморец, общ. Царево, в зоната на отговорност на ГПУ Царево в съучастие, като съизвършител след предварителен сговор с П.А. и Г.А., с цел да набавят за себе си имотна облага противозаконно подпомогнали група чужденци 33 /тридесет и три/ лица, самоопределящи се като граждани на Афганистан, между които и 12 лица под 18-годишна възраст, да пребивават и да преминават в страната, чрез извършване на превоз с леки автомобили.

Според Бургаския окръжен съд съществува реална опасност обвиняемия да се укрие или да извърши ново престъпление. Съществуващата опасност Мариносян да извърши ново престъпление се обосновава от факта, че настоящото деяние е извършено от обвиняемия в изпитателния тригодишен срок, за който е отложено изпълнението на наказанието "Лишаване от свобода" за една година, наложено му за престъпление по чл. 198, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК, както и в периода на изпълнение на наказанието "Пробация", наложено му за престъпление по чл. 279, ал. 1, вр. Чл. 20, ал. 2, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

Съдът отчете, че за наличието на опасност обвиняемият да се укрие е показателен факта, че Мариносян не се е подчинил на подадения му сигнал да спре автомобила, с който е превозвал преминалите националната ни граница, без разрешение и не на определените места чужденци, като по този начин е осуетил полицейската проверка, избягал е от местопрестъплението и е бил установен след месец в гр. София. Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

Водещи

Най-четени