Разбиха престъпна схема на фирма менте за контрабандни цигари 15.05 | 18:40

"Клонинг" структурата е източила милиони

От Теодора Кокаланова

Разбиха престъпна схема за контрабандни цигари. В хода на разследването е установено, че престъпната група е работила по строго изградена схема. Главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров поясни, че става дума за "клонинг, за паралелна структура", предаде БНР. 

Тя изцяло е дублирала обществено-икономически отношения от търговското представителство, производството на цигари, фалшиви митнически декларации, фалшиви банкови гаранции, печати на банки. Участниците в схемата са създали т.нар. "куха фирма" и са я регистрирали на юридическо лице в Дубай, което реално се явява търговски представител. 

Лицата напълно незаконно са използвали чуждо авторско право. Водили са съответните разговори с контрагенти, сключвали са договори с тях. Всъщност по този начин клиентите съзнателно са били въвличани в заблуждение, че търгуват с официални производители и вносители на тютюневи изделия.

В хода на разследването е установено, че цигарите, продавани по съответните договори, са произвеждани в незаконни фабрики у нас. Продължава проверката за това колко договора за продажба е сключила фирмата на престъпната организация. Главният секретар на МВР уточни, че само един договор е за около 80 милиона лева. На този етап са задържани двама участници в престъпната схема, инфомира агенция "Фокус".

Водещи

Най-четени