Разбиха схема за нелегални кабеларки 22.01 | 16:30

Два интернет доставчика разпространявали криминално и „откраднати“ телевизионни програми

От iNews.bg

В периода 20-22.01.2020г. служители на специализиран отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП-МВР, заедно с Дирекция "Жандармерия" - ГДНП, експерти от Министерството на културата, Комисията за регулиране на съобщенията и НАП, извършиха проверки на дейността на два интернет доставчика, опериращи на територията на област Кърджали. Действията са осъществени под ръководството на Районна прокуратура – Кърджали.

Предмет на проверката бе установяването на нерегламентирано разпространение на редица телевизионни програми без необходимото по закон съгласие на правоносителите. В хода на проверката е констатирано разминаване между брой абонати и сключени договори с крайни потребители. Иззети са множество документи и компютърно-информационни данни, касаещи дейността на дружествата по отношение на предоставяне на телевизионни програми и финансовата дейност на дружествата.

По случая са образувани две досъдебни производства за извършени престъпления против интелектуалната собственост. Констативни протоколи са били съставени и от присъстващите на проверката НАП, КРС и Министерството на културата.

Проведените операции са част от стратегията на държавата за засилено противодействие на нарушенията на правата върху обекти на интелектуалната собственост и извеждане на дружествата опериращи в сферата на предоставянето на телевизионни програми до краен потребител от т.нар. "сив” сектор, с което се нанасят огромни финансови щети не само на правоносителите, но и на бюджета на страната.

През последните две години страната ни бе извадена от негативния наблюдателен списък "Специален 301" на Департамента по търговия на САЩ като резултат от координираните съвместните действия между МВР и Прокуратурата на Република България за противодействие на този вид престъпна дейност.

Водещи

Най-четени