Развиваме винарството си с 260 млн. лв. 14.02 | 14:10

През 2013 г. в чужбина са изнесени 130 млн. литра българско вино. Най-голям е пазарът в Русия, а вече е заявен интерес и от страна на Китай

От Кремена Бедерева

За Националната програма за развитие на лозарството и винарството са предвидени 260 млн. лв., каза в Сухиндол министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

Програмата ще бъде подписана на 26 февруари, след приключване на общественото обсъждане, допълни той.

В България има засадени около 809 хил. декара лозя, само през последната година са засадени 60 хиляди декара, отбеляза министър Греков. Около 6 хил. декара земя е определена за засаждане на нови лозя.

Идеята е чрез тази програма да се даде възможност и на райони, какъвто е сухиндолският, да възобновят своите насаждения и да насочат усилията си в развитието на отрасъла. "Необходима ни е една агресивна реклама за българските вина", затова и за рекламна дейност е предвидена отделна мярка в програмата, посочи министърът.

По думите му през 2013 година в чужбина са изнесени 130 млн. литра българско вино. Най-голям е пазарът в Русия, а вече е заявен интерес и от страна на Китай.

"Българските вина са известни с балансирания състав на киселини и захари, което ги прави търсени на световния пазар", каза министър Греков.

В тази програма и в част от мерките по Програмата за развитие на селските райони е отделено специално място на създаването и развитието на малки винарни, както и за съхранение и развитие на типичните български сортове лози, като "Гъмза" и "Широка мелнишка лоза", защото точно те дават облика на българското вино, каза още Греков.

Той участва в зарязването на лозовите масиви край Сухиндол, където празникът Трифон Зарезан беше отбелязан за 150-ти път.

Най-четени