Развиваме спорта за сметка на тотото 21.08 | 13:45

Част от бюджета на БСТ ще отива за масов и професионален спорт

От Христина Рафаилова

Тотализаторът ще се раздели с 1% от средствата си за издръжка в името на развитието на спорта. На заседанието си днес Министерският съвет реши, че занапред тотото ще разполага със 17%, а не с 18%  от постъпленията от хазартни игри.

Това ще стане с приетите на вносител промени в Устройствения правилник на Българския спортен тотализатор (БТС). 

С измененията не по-малко от една четвърт от средствата, останали след данъчно облагане, приспадането на разходите и разпределението на печалбите, ще се предоставят целево за масов спорт.

Също така ще има промени в ръководството на тотализатора. Членовете на управителния съвет ще бъдат намалени от петима на трима души. Засилва се и контролната роля на ресорния министър, като той ще следи и за законосъобразното и целево разходване на средствата на БСТ.

Целта на промените е да доведат до увеличаване на средствата за подпомагане на развитието на физическото възпитание и спорта и усъвършенстване на националната система за физическо възпитание и спорт.

Така управляващите целят повишаването на физическата дееспособност на различните целеви групи от населението и стимулиране на спорта за високи постижения.

Водещи

Най-четени