Разглеждат на второ четене доказването на стаж в съда 15.03 | 09:24

Депутатите ще разгледат и доклад на премиера за приоритетите на страната по време на Белгийското председателство на Съвета на ЕС

От Нели Минчева

На извънредно заседание днес народните представители ще обсъдят на второ четене доказването на стаж в съда.

На първо четене на законопроекта беше решено, че трудов и осигурителен стаж няма да могат да доказват лицата, упражняващи свободни професии, лицата, работещи без трудово правоотношение, както и държавните служители.

Регламентираха се документите, които лицата трябва да представят пред съда, за да докажат трудов и осигурителен стаж, както и какви свидетели могат да поканят.

Няма да може обаче да се доказва осигурителен доход, тъй като лицата трябва да представят съответните платежни документи от бившите работодатели или други юридически лица, което е проблем заради многократната смяна на собствениците през годините.

С приемането на законопроекта за установяване на трудов и осигурителен стаж по съдебен ред ще се прекрати действието на указа от средата на миналия век, по който се доказва трудов стаж в момента.

Депутатите ще разгледат и доклад на премиера Бойко Борисов за развитието на приоритетните за България теми и досиета по време на Белгийско председателство на Съвета на Европейския съюз (юли-декември 2010 г.) и Основни приоритети по време на Унгарско председателство на Съвета на Европейския съюз (януари-юни 2011 г.).

Предвидено е и обсъждането на споразумението между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Водещи

Най-четени